”Framtidens skola” – årtiondets skolskandal

Debatt2016-04-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur ska vi politiker kunna fatta beslut på ett underlag som inte är fullständigt, som saknar helhet, som är vinklat och i vissa fall även felaktigt. Processen, från underlag till beslut, är mycket amatörmässig, det finns ett mål och ett underlag men dessa ser inte ut att höra ihop. Hur kan kompetensen vara så låg hos de som tar fram underlaget och hur kan medborgarna ha ett förtroende för (S) som anser att detta är gjort på ett bra sätt? Är det försvarbart att barn-en ska få lida för konsekvenserna av årtiondets skolskandal på grund av inkompetens? (S)läpp prestigen, ta in fakta och information, gör risk- och konsekvensanalyser, visa att barnen är viktiga för kommunen och att barnens välmående är föräldrarnas och kommunens välmående.

För vem skull fattas beslutet om Framtidens skola?

• Inte är det för barnens skull, utredningen saknar barnperspektivet

• Inte är det på grund av lärarbristen – för då hade förslag på lösningar funnits med i utredningen. Forskning (Falch & Ström) visar att lärare tenderar att lämna små skolor i större utsträckning än medelstora, men effekten syns bara för skolor med mindre än 80 elever. Artikeln visar vidare att lärare i ännu större utsträckning tenderar att lämna stora skolor. Den effekten syns för skolor med mer än 400 elever. Slutsatsen måste vara att medelstora skolor, 80-400 elever, är de mest attraktiva! I Luleå vill man lägga ner flera skolor som ligger inom det mest attraktiva storleksintervallet, för att bygga skolor som kommer att bli större än 400 elever. Förslaget riskerar att försämra förutsättningarna för att lösa den förväntade lärarbristen.

• Inte är det på grund av ekonomin – förslaget ger en kostnadsökning på ca 30 miljoner kr/år

• Inte är det för barn i behov av särskilt stöd eller på grund av skolresultaten. Forskning (Leithwood & Jantzi) visar att små skolor (mindre än 200 elever) ger bättre studieresultat än medelstora skolor (400-600 elever). I Luleå ska skolor med mindre än 200 elever stängas för att bygga skolor med cirka 500 elever (upp till 700 elever).

• Inte är det för att utrikesfödda ska kunna integreras bättre, forskningen visar att det är vissa elev-grupper som i högre grad främjas av att läsa vid en mindre skola (Adolfsson, 2014). Det handlar då främst om elever med utländsk bakgrund och elever med lägre socioekonomisk status.

• Inte är det på grund av att större förskolor skulle ge bättre resultat? Nej, stora förskolor missgynnar de allra minsta barnens trygghet och anknytning. Det bidrar även till att barn med behov av särskilt stöd är svårare att upptäcka

Varför är det så bråttom med beslutet? Inte är det väl för politik-ernas skull, är det för att allt ska hinna ”lägga sig” innan nästa val?

Barnen är Luleås framtid! Låt oss sträva efter en levande och livs-kraftig kommun där vi kan bli fler Lulebor, där vi har skolor som möjliggör bättre skolresultat, bästa möjliga elevhälsa så barn får tidiga insatser, där vi har engagerade lärare med bra lön och arbets-villkor, där vi har Sveriges bästa integration, där förslaget till Framtidens skola får hamna i papperskorgen.