En folkomröstning, med en efterföljande ny utredning kring Luleås skolstruktur, står naturligtvis inte i motsats till arbetsro och utlovade satsningar på skolan. Sammeli och Stålnacke argumenterar för att det är antingen eller, vilket inte stämmer.
Projektet Framtidens skola skapar inte på något sätt arbetsro för skolan i Luleå. Tvärtom skapar projektet oro och osäkerhet bland lärare och övrig skolpersonal.
Väl fungerande skolor har svårt att attrahera kompetent personal eftersom de antingen hotas av nedläggning eller ska anpassas till stordrift.
Att de förändringar som görs dessutom utgår från en alltigenom bristfällig utredning, vars slutsatser och rekommendationer inte stöds av Skolverket, forskningen eller de som jobbar inom skolan, bidrar till de problem som skolan i Luleå upplever idag.
Sammelis och Stålnackes fulaste knep är dock att hävda att de istället för en folkomröstning vill satsa 10,5 miljoner kronor på skolan. De vill ge intryck av att det finns 10,5 miljoner kronor över som de antingen kan ge till skolan eller slösa bort på en folkomröstning. Det är naturligtvis inte sant.
Den utlovade satsningen på skolan måste självklart finansieras genom att det görs besparingar någon annanstans, till exempel inom förskoleverksamheten.
Det här vet Sammeli och Stålnacke, de vill bara inte prata om det. Framtidens skola kommer tvärtom göra det betydligt svårare att skjuta till extra medel till skolan eftersom Framtidens skola kostar 35 miljoner kronor mer per år än nuvarande skolstruktur. Var de pengarna ska tas ifrån vet ingen idag. Utredningen om Framtidens skola nämner det inte överhuvudtaget.
En folkomröstning, med en förmodad efterföljande ny utredning om hur framtidens skola ska se ut i Luleå, kommer undersöka andra alternativ till förändringar och förbättringar för skolan i Luleå än den allomfattande lösningen med stora skolenheter.
Det kanske inte behöver kosta 35 miljoner kronor mer per år att skapa framtidens skola i Luleå. En ny utredning, som inte är ett rent beställningsjobb för att bekräfta idén om att stora skolenheter på ett magiskt sätt löser alla problem, kan mycket väl komma fram till ett förslag som löser lärarbristen på ett bättre, effektivare och billigare sätt.
En idé kan vara att den här gången lyssna på de lärare, elever och övrig skolpersonal som utgör framtidens skola i Luleå.
En folkomröstning står inte motsats till arbetsro och satsningar på skolan. Tvärtom är en folkomröstning med en efterföljande ny utredning den enda chansen till arbetsro och nya fungerande satsningar på skolan i Luleå.