Lagrådet har i dagarna släppt ett yttrande över Tidö-regeringens förslag om “gårdsförsäljning av alkohol”. Svaret på förslaget får oron kring det att växa, då regeringen fortsätter att spela ett högt spel med den svenska alkoholpolitiken och folkhälsan.
Regeringen har, sedan valet, försökt införa gårdsförsäljning av alkohol, och försäkrar ständigt att det inte finns några EU-rättsliga utmaningar med detta. Men Lagrådets yttrande i frågan gör tydligt att gårdsförsäljningsförslaget inte är långt så säkert som regeringen vill framhålla. I det konstateras bland annat att ”rättsläget är osäkert”, vilket borde vara grund nog för regeringen att backa från förslaget.
Om förlaget går igenom är risken överhängande att även övriga alkoholproducenter i Europa kommer att kräva att få sälja alkohol i Sverige utanför alkoholmonopolet. Effekten blir att Systembolaget inte kommer fortsätta kunna ha kvar monopolet på alkohol, och att marknaden därmed släpps fri.
Inte bara Lagrådet är kritiska till förslaget. När utredningen kom för några år sedan uppmärksammade bland annat Barnombudsmannen, Kammarrätten i Göteborg och Systembolaget att förslaget inte kommer att fungera ur ett EU-rättsligt perspektiv. Även WHO har vädjat till Socialministern att verka mot förslaget, då det medför problem för den svenska folkhälsan.
Om vi enbart ser till våra lokala förutsättningar beräknas de alkoholrelaterade hälso- och sjukvårdskostnaderna för Norrbottens län idag överstiga 113 miljoner kronor och kostnaden för socialtjänsten i länet överstiga 162 miljoner kronor. Utöver dessa kostnader tillkommer kostnader på hundratals miljoner för produktionsbortfallet på grund av sjukfrånvaro och förtida dödsfall. Skulle regeringen gå vidare med förslaget om gårdsförsäljning, och därmed riskera systembolagets monopol, kommer kostnaderna att öka och påverka regionens redan hårt ansatta ekonomi.
Men dessa är bara de rent ekonomiska påföljderna. Varje människa som lider av alkoholens negativa konsekvenser är en medmänniska som förtjänar ett bättre liv. Varje familj som splittras på grund av alkoholens skadliga effekter är en familj som behöver stöd och hjälp. Att införa gårdsförsäljning skulle göra situationen svårare för dessa utsatta individer. Förslaget är en uppvisning av Tidö-regeringen i att gynna en alkoholindustri som motverkar folkhälsan.
Att förslaget skulle gynna den svenska besöksnäringen är även helt felaktigt. Flertalet svenska alkoholproducenter har länge uttryckt att de inte är intresserade av någon gårdsförsäljning, då de redan kan sälja alkohol genom Systembolaget. Om producenterna riskerar att förlora den här möjligheten är de inte intresserade av gårdsförsäljningsförslaget. Dessutom har flera uttryckt skepsis om huruvida gårdsförsäljningen verkligen kommer att generera några större intäkter för verksamheterna.
Sammantaget spelar regeringen ett högt spel i fråga om en “gårdsförsäljning” av alkohol – för riket, regionerna, och de lokala producenterna. Merparten av oss är i stället överens om att modellen vi har idag med Systembolaget är så pass värdefull att det vore en tragedi att förlora den. Alkoholpolitiken som vi har i Sverige idag handlar om att skydda människor, inte gynna alkoholindustrin och dess ekonomiska särintresse. Det är dags för regeringen att se till folkhälsan och alla de människor som skadas av alkoholen i samhället.
Gårdsförsäljningen - ett vågspel med skyhöga insatser
Redan idag överstiger de alkoholrelaterade hälso- och sjukvårdskostnaderna Norrbottens 113 miljoner kronor och kostnaden för socialtjänsten i länet 162 miljoner kronor. Om regeringen går vidare med förslaget kommer kostnaderna för Norrbotten öka, skriver företrädare för IOGT Norr.
Varje människa som lider av alkoholens negativa konsekvenser är en medmänniska som förtjänar ett bättre liv. Att införa gårdsförsäljning skulle göra situationen svårare för dessa utsatta individer, skriver debattörerna.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.