Vad vi gör spelar roll. Vilken typ av utveckling vi stödjer spelar roll.
Vi spelar roll.
Det vi gör här i vår vardag påverkar vad som händer i resten av världen. Trots att det kan kännas som en självklarhet att tycka att alla människor är lika värda och ska ha samma rättigheter, så är det långt ifrån en självklarhet idag, om vi inte aktivt arbetar för det. När klimatförändringarna påverkar vårt hem, vår säkerhet och vår framtid är det viktigt att minnas att det är vi som skapat problemen och som också kan lösa dem. Att arbeta för en hållbar utveckling är en global rättighetsfråga då den är bunden till resursfördelning och trygga levnadsvillkor.
I Norrbotten har Miljöpartiet de gröna arbetat jämställdhetsintegrerat länge med fokus på jämställda löner och jämställd vård. Vi ser också till att de utvecklingsprojekt som regionen stöttar har en tydlig jämställdhetsplan med sitt arbete. Det har inverkan på vad som händer i framtiden. Därför är det viktigt att vi har mål för var vi vill nå.
Världens ledare har enats om sjutton globala mål för en hållbar utveckling och en jämlik värld. De sjutton målen är alla sammanlänkade och det ena kräver det andra. Om vi ska få en värld utan extrem fattigdom behöver vi stärka kvinnors plats i samhället och möjlighet att utbilda sig och arbeta. Om vi ska bygga en hållbar värld behöver vi samverka mellan nationsgränser och skapa förutsättningar för kunskapsutbyte mellan olika parter.
Globala målen omfattar alla områden som behöver bli bättre för att få en värld som är ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar. En värld där alla personer får sina mänskliga rättigheter förverkligade. Klimatkrisen är vår tids stora rättvisefråga och berör de mest grundläggande behoven som mänsklig säkerhet, matproduktion, vattentillgång, ekonomisk trygghet och levande ekosystem. Det är de rika länderna som står för den största klimatpåverkan och de fattiga länderna som drabbas av den och får det ännu svårare att komma ikapp. På så sätt är det avgörande att klimatpåverkan minskar för att kunna bekämpa fattigdom och skapa en trygg och jämlik värld. Arbetet för en hållbar utveckling måste ske lokalt och regionalt och sedan 2014 samordnar Norrbotten arbetet inom EUs borgmästaravtal för att uppnå EUs mål om minst 40 procent utsläppsminskningar till 2030.
Den gröna rörelsens biståndsorganisation Green Forum verkar internationellt genom att stötta organisationer som arbetar med demokrati-, jämlikhets- och hållbarhetsfrågor. CEMAT i Guatemala är en sådan organisation som agerar för att öka folkligt deltagande, stärka ursprungsfolkens inflytande och främja ett hållbart nyttjande av naturresurser i ett land där hälften av befolkningen lever i fattigdom. I Östeuropa arbetar CDN med målgruppen ungdomar då deras engagemang är en viktig del i skapandet av en hållbar demokrati. CDN samverkar med olika grupper för att främja och utveckla allas lika deltagande och deras möjlighet att ta plats i det politiska samtalet.
Ojämlikhet springer ur strukturella förhållanden och skapar lätt permanent fattigdom då människor inte får möjlighet till utbildning och en väsentlig tro i sig själva och sin framtid. Det arbete som Green Forums samarbetspartners gör är viktigt. Men det räcker inte. Världens politiker måste agera för att förändring ska ske, men även forskarvärlden och stora företag bär ett stort ansvar. Samtidigt krävs en stark folklig opinion, för det är folket som är konsumenter och styr åt vilket håll de stora företagen går. Folket är också väljare som tvingar politiker att prioritera de frågor som väljarna bryr sig om.
Vi vill se att de globala målen för en hållbar utveckling och jämlik värld uppfylls. De spelar roll för världens alla människor och för att världen ska hålla flera generationer fram. Det handlar om allas lika rätt. Ingen ska lämnas efter. Att vi sluter upp i arbetet för att målen ska uppfyllas är det enda som avgör hur det går. Visst är du med oss?