Jämlik framtid och välfärd åt världen

Första maj. SSU Norrbotten skriver om sina paroller i årets firande.

Första maj. SSU Norrbotten skriver om sina paroller i årets firande.

Foto: JESSICA GOW / TT

DEBATT2015-05-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Första maj 2015 går för SSU under parollen ”Jämlik framtid”. Jämlik framtid betyder många saker för oss i socialdemokrater, det kan handla om jämlikhet mellan kön, att män och kvinnor ska tjäna lika lön för lika arbete, eller att alla, oavsett läggning ska accepteras och kunna leva på lika villkor. Att alla barn och unga ska klara skolan på lika villkor även om föräldrarnas ekonomi inte är den bästa. Men första maj är också en dag för internationell solidaritet, och SSU i Norrbotten vill markera detta genom att dessutom bära parollen ”Välfärd åt världen”.

Gemensamt för alla krig i modern tid är inte en religion eller en kultur. Det som däremot är gemensamt är en maktkoncentration där all makt och lyx finns hos vissa och fattigdom och hopplöshet hos resten av folket. Den arabiska våren var ett kulmen där folket som länge varit förtryckta försökte frigöra sig, men i samband med detta kunde också nya diktatorer ta plats och driva nya krig som maskeras med religiösa ändamål. Men kriget som IS skiljer sig inte mycket från det krig som fördes i Europa under tidigt 1900-tal. Det handlar i grunden inte om religion, utan om ett krig för makt över länderna och människorna. SSU tror att det främsta vapnet mot extremism och krig är att välfärd och välstånd blir globalt.

Arbetarrörelsen är global och vi begränsas inte av nationsgränser, kapital eller kulturer. Arbetarrörelsen är det som kan och ska förena. När människor lever i demokrati, har rätt till skola och ser framtiden, får den vård och den trygghet man behöver – då är människan som friast. Då finns det ingen desperation som leder till krig eller konflikter. Då är makten människans, och friheten öppnar för samarbete länder och kulturer emellan. De miljoner människor som idag är på flykt skall inte mötas av betongmurar och stängda gränser, det är inte en lösning på några problem, varken för oss och allra minst för dem.

Roten till krigen måste ryckas, samarbeten och globaliseringen måste leda till mer fred och byggandet av en global välfärd och ett globalt välstånd. Det är SSU:s mål att uppmuntra vår regering att fortsätta det internationella arbete som ser till dem svagaste, och som ses som föregångsexempel av stora delar av världen, i agerandet mot Saudiarabien och erkännandet av Palestina. Men också för att fortsätta ligga på resten av västvärlden i det arbetet. Och det är därför vi stolta går i första majtågen med parollen ”Välfärd åt världen”.