Klänningen och bilen får nytt liv i ett nytt hem

När ett fordon sedan skrotas så återvinns minst 95 procent. Få sektorer har en sådan hög återvinningsgrad som motorbranschen. Anders Östberg, Motorbranschens Riksförbund, MRF

Anders Östberg, opinion och kommunikation, Motorbranschens Riksförbund, MRF

Anders Östberg, opinion och kommunikation, Motorbranschens Riksförbund, MRF

Foto: MRF

Debatt2025-03-09 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så kan vi summera fordonsåret 2024. Antalet bilar i trafik ökade något och är nu strax under 5 miljoner. Nybilsförsäljning är en viktig parameter i sammanhanget, men den säger mest om det allmänna tillståndet i ekonomin. Att köpa nya fordon är en dyr affär och många – både hushåll och företag - kanske väntar ytterligare ett år i kärva tider. Det mer intressanta är egentligen hur många fordon som faktiskt finns i trafik över en längre tid. 

Här vet vi att fordonsflotta vuxit stort under de senaste decennierna i takt med att vi människor blivit fler och att ekonomin utvecklats. En bil rullar i snitt 15-20 år. De allra flesta har flera ägare under sin livstid. Här blir andrahandsmarknaden avgörande för att tillgodose Sveriges behov av transporter. Motorbranschen tar omhand fordon och förlänger deras livslängd genom att de servas och hålls säkra.

Det är ju nämligen så att en stor andel av hushållen behöver bilen i vardagen för att tillvaron ska gå ihop. Alla konsumenter har dock inte råd att köpa nya bilar. Då fyller andrahands-marknaden en viktig funktion för att tillgodose behovet för denna stora grupp. Här spelar företagsbilar och nya bilar som leasas en viktig roll när de sedan byter ägare. På så sätt kommer ny teknik att först introduceras på vissa delar av marknaden för att sedan nå andra segment. Alla har inte råd att köpa en ny elbil eller senaste förbränningsmotorn med låga utsläpp. Men en tre år gammal bil är betydligt bättre än 12 år gammal, vilket gör att man kan se det hela lite som ett kretslopp. 

För i detta finns, mer eller mindre outtalat, ett hållbarhetstänkande. Begagnatmarknaden tar hand om det som finns. I tider när secondhand är de trendigaste som finns på klädmarknaden borde begagnatmarknaden också tillskrivas samma viktiga betydelse. Både klänningen och bilen får nytt liv i ett nytt hem. När ett fordon sedan skrotas så återanvänds vissa delar för hållbara reparationer och sen återvinns resterande material till minst 95 procent. Faktum är att få sektorer har en sådan hög återvinningsgrad som motorbranschen. 

I tider av en orolig omvärld och brist på komponenter blir det viktigt att vårda det befintliga fordonsbeståndet. Lika viktigt är att vårda den infrastruktur som finns och det är av stor betydelse att de utlovade extra resurserna till vägunderhåll också omsätts i praktiska åtgärder. 

Så skapar vi en hållbar mobilitet som tillgodoser människors behov.