Det går bra för Luleå. Bostadsbyggandet ligger på historiskt höga nivåer, tillväxten är hög och arbetslösheten är lägre än övriga riket. Tillsammans skapar det goda möjligheter för dem som bor i Luleå att leva ett gott liv. Visst finns det utmaningar som vi måste hitta lösningar för. Men det räcker att slå på TVn för att inse att vi som bor i Sverige i ett internationellt perspektiv har det bra.
Det är också något som vi bör tänka på nu inför det nya året. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och så vidare...
Samarbete är kittet som håller samman alla samhällen. Samarbete är grunden för våra mänskliga relationer. Så skapas tillit. Det gäller också i politiken. Den som söker konflikter medverkar sällan till konstruktiva resultat. Därför är det så viktigt att vi som kommunpolitiker också är aktiva på den nationella och internationella arenan för att söka samarbete och skapa allianser.
Diskussionen om flygskatten och dess betydelse för Luleå och Norrbotten är ett aktuellt exempel där vi måste synas och ta plats. Utan flyget stannar norra Sverige. Det går inte att straffa oss för det avstånd vi har till huvudstaden och världen med att införa en skatt på avstånd och möten mellan människor. Där ska vi fortsätta ta strid för det som är rimligt – det vill säga lika villkor att resa och mötas utan extra pålagor för att vi lever i norr.
Luleå är en del av resten av världen. Därför har Luleå sedan många år ett stort internationellt samarbete med sex vänorter och sju internationella samarbeten, bland annat med Kina, Italien och USA. Våra internationella samarbeten är till för att underlätta för universitet, näringslivet, kulturlivet med flera aktörer att nå ut med allt som sker hör i norr. Ett exempel är när Gry Holmgren Hafskjold, VD på LTU Business AB, konstaterar att samarbetet med Austin gör att universitetet får in 1,5 miljoner kronor extra varje år för att kunna skapa ytterligare företagsavknoppningar i regionen. LTU Business AB undersöker årligen ett hundratal affärsidéer från forskare, studenter och företagare som vill starta företag eller utveckla befintlig verksamhet. Deras idéer och engagemang ökar tillväxten och skapar nya jobb vilket gynnar oss alla. På så sätt hänger allt ihop i en globaliserad värld.
När nu bostadsbyggandet tar fart, istället för vallöftet om 1500 nya bostäder till 2018 blir det cirka 2000, kan vi öka tempot att få fler växande företag och nya verksamheter till Luleå. Ska Luleå och norra Sverige växa krävs att det blir fler jobb här. Då gäller det att vi har ett attraktivt samhälle där människor vill leva och kan utvecklas. Under våren planerar vi att hålla ett seminarium i Luleå med arbetsnamnet ”Här är det bäst att bo”. Ett nationellt seminarium med företrädare från hela landet som kommer till Luleå för att diskutera vad som behövs för att skapa attraktiva och framgångsrika platser. Ett sätt att visa att nationellt angelägna frågor också kan diskuteras utanför storstäderna.
Det är inte av en slump Luleå tas som ett positivt exempel i nationella sammanhang och media. Vi är aktiva och söker kontakt med omvärlden. Det kommer vi fortsätta med då det är vägen till framgång för att skapa fler jobb och ett attraktivt samhälle.