Luleåregionen – en tillväxtregion i Sverige

Debatt2014-01-22 08:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norrbotten har Sveriges näst högsta BRP, bruttoregionprodukt efter Stockholm. De kommande åren ska det investeras ungefär 200 miljarder kronor i gruvor och industri, vindkraft, datacenter, infrastruktur, rymdindustri, besöksnäring och samhällsomvandling. Basindustrin och de nya näringarna inom till exempel IT, kultur och handel expanderar parallellt med varandra.

Tillväxten kräver bostäder och enbart i Luleå ska det byggas 5 000–6 000 lägenheter de kommande 10–15 åren.

Luleåregionen (Luleå-Boden-Kalix-Piteå-Älvsbyn) visar en imponerande utveckling. Vi har ett brett och mångsidigt näringsliv med avancerad stål-, verkstads- och pappersindustri som konkurrerar på världsmarknaden samt många andra framgångsrika företag som står sig väl nationellt och internationellt. Luleå tekniska universitet (LTU), som 2013 hade den största ökningen av förstahandssökande i hela Sverige, bedriver forskning i världsklass och lockar människor från hela världen till regionen.

Häromdagen gick jag in på en av Luleås hamburgerrestauranger. Bland gästerna fanns en indisk familj som för en tid sedan flyttat hit. Familjen Singh, där föräldrarna är ingenjörer, har båda jobb och forskar på universitetet. Deras dotter pratar redan klockren svenska. Ett sådant möte skulle varit osannolikt i mitt 80-tals Luleå. I dag är det en självklarhet i det nya Luleå med cirka 90 nationaliteter.

Luleåregionen är en dynamisk tillväxtregion med 170 000 invånare, en gemensam arbets- och bostadsmarknad inom pendlingsavstånd, som i tid räknat är mindre än i storstadsområdena. Varje dag arbetspendlar fler än 14 000 människor mellan regionens fem kommuner. Den livliga trafiken mellan Boden och Luleå är ett synbart uttryck för att vi lever i symbios.

Det räcker att gå ut på restaurang i Luleå en helg så träffar man många från länet och Luleåregionen och inser hur integrerade vi är med varandra.

Tillsammans är vi starka och delar på varandras tillgångar och framgångar. Som Älvsbyns framgångsrika företag inom livsmedel. Piteås spetskompetens inom energiforskning och i musik- och mediabranschen. Företagsamheten och livsmiljön i det vackra Kalix, som också har en av Sveriges mest exklusiva delikatesser. Luleås shopping-, nöjes- och kulturliv som är en tillgång för hela regionen.

Försvarets verksamheter i Boden, Luleå och Vidsel, ett tillväxtområde med en internationell marknad som genererar tusentals gästnätter varje år. En besöksnäring som växer med bland annat Pite havsbad och världsunika upplevelser som Treehotel i Harads.

Listan kan göras hur lång som helst.

Berättelsen om Luleåregionen är spännande på många sätt och utmaningen består i att fler utanför regionen ska ta del av den. Den 21 höll vi ett frukostseminarium i Stockholm, det tredje i raden. Där bjöd vi bland annat på en föreläsning av Stina Honkamaa Bergfors om det nya medielandskapet. Stina har sina rötter i Boden och är utbildad vid LTU. Veckans Affärer listade henne som en av näringslivets mäktigaste kvinnor 2013.

Även hon är en del av den berättelse som vi vill sprida om Luleåregionen.

Som region konkurrerar vid med andra om uppmärksamhet från företag, myndigheter och media. Det gäller till exempel vid personalrekrytering, företagsetableringar, lokaliseringsbeslut och i andra sammanhang där man väljer mellan olika städer och kommuner.

I ett nationellt perspektiv är vi små, var och en för sig, men tillsammans är vi starka och en av de hetaste tillväxtregionerna i Sverige.