M: En folkomröstning leder inte framåt

Debatt2016-11-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För oss Moderater är det alltid skolans kvalitet som är avgörande. Vi måste säkerställa att eleverna får en så bra utbildning som möjligt och att skolmiljön är trygg och säker. Det är också av största vikt att det finns en valfrihet för elever och föräldrar att välja den skola som passar just dem bäst, detta oavsett huvudman eller driftsform.

En av de viktigaste faktorerna i en skolas kvalitet är tillgången på välutbildade pedagoger, det är läraren som rustar eleven för framtiden. I Luleå kommun, liksom i stora delar av Sverige, har vi nu en stor brist på pedagoger och många lektioner måste ställas in eller blir lärarlösa då det inte finns vikarier att tillgå. Detta är en stor utmaning och kommunen måste bli mycket bättre på att attrahera nya, och behålla befintliga, pedagoger genom att bland annat förbättra arbets­villkoren.

En del av lösningen kan också vara att förändra skolstrukturen så att elever koncentreras till närliggande skolor som därmed får större lärarteam med bättre möjlighet att avlasta varandra och täcka upp vid frånvaro, och därmed utnyttjas resurserna bättre. Då kan också resurserna till elever i behov av särskilt stöd samlas och arbeta mer samordnat. Detta skulle också underlätta nyrekrytering då möjlighet till heltid finns inom fler ämnes­områden. Vi ser också att flera av våra stadsnära skolor är nedgångna och i stort behov av renoveringar, därför kan det i många fall vara ekonomiskt rätt att stänga närliggande skolor och bygga helt nya lokaler anpassade utifrån behoven. I andra fall är det omöjligt då en stängning skulle leda till att eleverna får en orimligt lång restid till skolan.

Efter att vi lyckats få undantag för landsbygdsskolorna i Vitå och Klöverträsk beslutade sig därför Moderaterna i Luleå för att med små justeringar, ställa sig bakom förslaget på ny skolstruktur i Luleå kommun. Detta beslutade också kommunfullmäktige med stor majoritet i april 2016. Förändringarna är nu delvis genomförda, elever har bytt skola och nya skollokaler planeras.

Efter att frågan om en eventuell folkomröstning om detta beslut lyfts har vi försökt hantera frågan på ett seriöst sätt. I många fall kan en folkomröstning vara berättigad, oftast för att lyssna på medborgarna och ge vägledning inför ett kommande beslut, inte för att riva upp ett redan fattat. För att kunna genomföra en folkomröstning på ett bra sätt krävs också att det finns realistiska och genomförbara alternativ att välja mellan. Vi har under processen försökt bidra och önskat att alternativen ska formuleras innan beslutet om en eventuell folkomröstning tas.

Om beslutet om strukturförändringar i skolan ska rivas upp så lång tid i efterhand och byggnationen av nya skolor stoppas, måste vi veta att alternativet ger svar på frågan om hur vi ska lösa kompetens­försörjningen. I dag finns inte några alternativ formulerade och vi ser inte att en folkomröstning leder framåt utan bara kommer att skapa oro, därför vill vi att redan beslutad förändring genomförs som planerat.

Däremot ser vi att det finns ett stort missnöje med processen som ledde fram till beslutet under våren och detta måste tas på allvar. Det visade sig att det fanns stora brister i hur förslaget togs fram och presenterades av majoriteten och många berörda upplevde sig inte ha fått komma till tals. Det är därför av största vikt att Luleå kommun genomför en ordentlig genomlysning av processen för att se hur vi kan bli bättre på dialog och få fler att känna sig delaktiga i processen inför kommande svåra beslut inom andra områden.