När Backgård styrde blev sjuksköterskor kökspersonal

Vi arbetar för att öka antalet vårdplatser, främja övergången till öppnare vårdformer och skapa en ekonomi i balans, skriver Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet i replik till Sjukvårdspartiet.

Anders Öberg (S), Glenn Berggård (V) och Birgitta Dahlbäck (C)

Anders Öberg (S), Glenn Berggård (V) och Birgitta Dahlbäck (C)

Foto: Montage

Debatt2025-05-03 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Kenneth Backgårds debattartikel den 17/04 

När Kenneth Backgård ondgör sig över administrativa kostnader, och i samma andetag hyllar sin egen politik, är det viktigt att komma ihåg att vi ärvde en rad beslut från det tidigare styret – som leddes av Sjukvårdspartiet.

För trots deras ambitioner att minska kostnaderna, så lyckades de med konststycket att minska antalet medarbetare med 7 procent och samtidigt öka personalkostnaderna med 2 procent. Man kanske sparade på administratörer, men inte på de administrativa uppgifterna. Det innebar att sjukvårdspersonalen själv fick sköta dessa. 

När man sedan avvecklade vårdnära service, så förväntades en sjuksköterska också vara administratör, städerska, och kökspersonal i ett. Det är inte rimligt, och föga förvånande ledde det till en enorm personalflykt från Region Norrbotten. 

På grund av omorganisationen tvingades man även betala tillbaka flera miljoner som annars skulle ha gått till suicidprevention och psykisk hälsa

Det är inte god vård - det är bokstavligen vårdslöst.

Vi i den styrande majoriteten kan dock hålla med Kenneth Backgård på en punkt – sjukvården får för lite pengar. På grund av bland annat lägre sektorsbidrag och lägre nationella bidrag från regeringen minskar verksamhetens intäkter. De breda börsfall som har utlösts av Trumps tullkrig gör inte situationen bättre. 

Region Norrbottens ekonomi påverkas, precis som övriga Sverige, av en tuff omvärldssituation. Trots detta har vi valt att prioritera vården, för att värna norrbottningarnas trygghet och hälsa. 

För trots de dystra rubrikerna visar de patientundersökningar som Kenneth hänvisar till – utan att nämna var han tar rubrikerna från - att mycket i vården faktiskt fungerar väl. Åtta av tio anser att de får den vård de behöver i Norrbotten, och sedan vi kom till makten har förtroendet för sjukvården i sin helhet ökat med 6 procent.

Samtidigt är vi medvetna om att kötiderna på sina håll är för långa, och att tillgängligheten brister. Därför har vi lanserat programmet "Tillgängliga för norrbottningen", för att öka antalet vårdplatser, främja övergången till öppnare vårdformer och skapa en ekonomi i balans.

Redan nu ser vi resultat – sedan december 2024 har den kirurgiska avdelningen i Sunderbyn ökat sina disponibla vårdplatser med 46 procent. När en extra operationssal nu har öppnat i Gällivare ökar tillgängligheten även där; och när en andra operationssal öppnar för dagoperationer i Kalix kan köerna kortas. 

Att Kenneth ”inte ser några lösningar inom sikte” beror alltså inte på en brist på åtgärder från vår sida.

Vi arbetar för att minska hyrkostnader, stärka vår egen kompetensförsörjning, säkerställa att patienter får rätt vård på rätt vårdnivå, minska trycket på akutmottagning och vårdplatser, samt ge en mer resurseffektiv vård.

Det är långsiktiga åtgärder som är helt nödvändiga för att bygga en god och nära vård.