Norrbotten visar vägen för en hållbar utveckling

Debatt2016-06-04 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Världsmiljödagen firas årligen över hela världen den 5 juni. Idag är det mer aktuellt än någonsin med arbetet för hållbarhet. Därför måste vi vara med och driva på utvecklingen. Regionala föredömen som Norrbotten har stor betydelse för arbetet på global nivå, skriver Miljöpartiet och Green Forum.

Världssamfundet har antagit nya globala mål för hållbar utveckling Sustainable Development Goals, SDG:s). Medan Millenniemålen som antogs år 2000 fokuserade på fattigdomsbekämpning i världens fattigaste länder går de nya globala målen för hållbar utveckling längre än så. Ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling utgör den röda tråden, överallt. Miljö och hållbarhet har tillsammans med samhällsstyrning, mänskliga rättigheter och jämställdhet stor prioritet. Grundläggande mänskliga rättigheter är en förutsättning för att kunna uppfylla alla de övriga globala målen. Målen är odelbara och sammankopplade, så arbete krävs på alla nivåer för att de ska uppnås.

De nya målen bygger på den mest omfattande globala konsultationerna som FN någonsin har gjort. Den gröna rörelsen arbetar dagligen för att vi ska ta vårt ansvar på alla nivåer. Green Forum, Miljöpartiets biståndsorganisation, arbetar internationellt för att långsiktigt stärka de rörelser i utvecklingsländer som på ett demokratiskt sätt, på lokal, nationell och regional nivå, vill kunna förverkliga ett hållbart samhälle i alla dess dimensioner. Människor i auktoritära stater och utvecklingsländer som vill ha en miljömässigt hållbar utveckling kämpar också för jämlikhet, jämställdhet och allas lika rättigheter. Dessa människor vet att en hållbar utveckling är en rättighetsfråga och att alla målen är odelbara och inte kan uppnås åtskilda.

De globala målen för hållbar utveckling handlar i grunden om mänskliga rättigheter. Internationellt märker vi att förebilder gör stor skillnad i lokalt arbete globalt.

Här i Norrbotten jobbar vi i Miljöpartiet både i kommunerna och i landstinget för att öka jämställdheten och mångfalden. Norrbotten är sen gammalt ett mångkulturellt län med flera inhemska minoriteter och språk som samiska, meänkieli och finska. Det är en styrka och något att vara stolt över. Alla kommuner och landstinget i Norrbotten har undertecknat den europeiska jämställdhetsdeklarationen CEMR och är överens om att senast 2020 ska länets alla invånare erbjudas lika vård och samhällsservice oavsett kön. Norrbottens läns landsting är också först i landet med en regional samordnare för Borgmästaravtalet. Uppdrag är att samordna och vara stöd för kommunernas arbete med hållbar energi och klimatfrågor. Det är ett strategiskt långsiktigt arbete men visar redan på resultat i landstingets verksamhet i dag. Här följer några exempel; solceller på taket av det nya patienthotellet, ökad andel förnyelsebara drivmedel i länstrafikens bussar, sanering av farliga kemikalier på sjukhusens barnavdelningar, ekologisk upphandling och egen produktion av närproducerad och ekologisk mat, gratis preventivmedel till alla ungdomar upp till 25 år, HBTQ-certifiering av hälsocentraler. Vi driver också på arbetet för Norrbotniabanan, en kustjärnväg längs med hela Norrlandskusten, så att mer gods och persontransporter kan flyttas över från väg till järnväg. Det är den enskilt viktigaste frågan för en hållbar regional utveckling i vårt län. Det är också en jämställdhetsfråga, då snabba järnvägstransporter ökar möjligheten för båda parter i en familj att bo kvar och hitta jobb och utvecklingsmöjligheter i ett glest befolkat län.

Vi kämpar för jämlikhet, jämställdhet och integration. Vi tror på ett öppet och mångkulturellt samhälle och satsar stort på att nyanlända ska komma i arbete och bli en del av samhället. Det är vårt sätt att ta ansvar för FN:s globala mål för hållbar utveckling.

När länder och regioner som Norrbotten rustar sig för att på riktigt implementera de hållbara utvecklingsmålen med lyckosamma resultat, sporras andra att ta efter. Inte minst de rörelser som kämpar för rättvisa och miljön de livnärs utav. Initiativ som visar vägen framåt är viktigt för vilka prioriteringar för utveckling som andra kommer att använda sig utav. Vi har därför allt att vinna på att gå före. För att visa vägen och själva gå stärkta ur processen. Ingenting annat vore heller hållbart ur varken sociala eller ekonomiska aspekter, i solidaritet med varandra, världens folk och framtiden. Med insikten att alla är lika ansvariga krävs engagemang, delaktighet och stöd från alla. Det är ett nytt framtidsprojekt att bygga på.

Agneta Granström, Landstingsråd Miljöpartiet Norrbotten

Annika Eriksson, ordförande Miljöpartiet Norrbotten

Lars-Olof Karlsson, ordförande Green Forum