Befolkningsutveckling och lokalplanering har blivit en alltmer utmanande uppgift för Sveriges kommuner. Ekonomisk oro, in- och utflyttning, missvisande nativitetsprognoser och plötsliga förändringar i migrationstalen gör det allt svårare att förutse hur framtida behov av kommunalservice. Det gäller inte minst lokaler för pedagogisk verksamhet som skola och förskolor.
Just Norrbottens län har haft en stillastående utveckling de senaste tio åren med en svag befolkningsminskning med 956 personer. Men vilket underlag ger det för planeringen de kommande 5–10 åren? Om vi ska använda Statistiska Centralbyråns prognosförmåga på nationell nivå som en temperaturmätare så ser det svajigt ut. Den plötsliga inbromsningen i nativitet och därmed minskade elevunderlaget i riket kom som en kalldusch för Sveriges kommuner och lärare.
På läns- och kommunnivå har vi dessutom löftet om återindustrialiseringen som spär på osäkerheten. En nyetablering innebär stora inflyttningar med påföljande växtvärk när behovet av bostäder och social service mångdubblas med behov av snabba åtgärder. Å andra sidan, vilket aktuella exempel visat, kan även sådana projekt stöta på problem eller i värsta fall haverera helt. Då riskerar kommuner stå med stora investeringar i såväl lokaler som infrastruktur som riskerar att skrivas av som rena förluster.
Dessa osäkerhetsfaktorer kan hanteras med en mer flexibel stadsplanering. Med ett större bestånd av flexibla modulbyggnader kan kommunen snabbt både etablera, bygga ut skolor och annan social service när elevunderlaget ökar, och lika snabbt av att etablera eller skala ner när det minskar. Det gör det lättare att tillhandahålla moderna skollokaler med god inomhusmiljö när de behövs, samtidigt som det minskar belastningen på kommunbudgeten när de inte längre gör det.
I Norrbottens län skulle en ökad användning av modullösningar innebära en väg att framtidssäkra tillgången på goda lärandemiljöer utan att tänja på Skolverkets riktlinjer för antalet elever per utrymme. Att det dessutom skulle minska klimatpåverkan som kommer av att på osäkra grunder bygga nya skolbyggnader är en välkommen bonus.
Säkra Norrbottens skolor med flexibla lokaler
I Norrbottens län skulle en ökad användning av modullösningar innebära en väg att framtidssäkra tillgången på goda lärandemiljöer, skriver Ola Skogö Vd, Adapteo Sverige.
Ola Skogö, vd för Adapteo Sverige
Foto: Adapteo Sverige
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.