Det ska vara statlig närvaro av myndigheter i hela landet, på den punkten är Fackförbundet ST överens med regeringen. Det kan motiveras utifrån tillit och rättssäkerhet som är två viktiga hörnstenar i samhället. Men också utifrån arbetstillfällen. För medborgaren betyder det konkret att denne ska kunna få stöd av Arbetsförmedlingen eller få hjälp av Skatteverket på plats, inte bara via nätet och i telefon.
Men statliga verksamheter ska inte bara existera lokalt, de ska också erbjuda varierade jobb för människor som bor här. Norrbotten har färre kvalificerade statliga jobb än övriga landet och fler mindre kvalificerade jobb (enligt BESTA, se diagram). Det finns alltså färre experttjänster, utredare och liknande. Vi i ST menar att det måste finnas en spridning över hela landet av mer avancerade statliga tjänster.
Det måste gå att studera på högskola och universitet, kunna bo kvar och söka ett kvalificerat statligt arbete. Det kan inte vara en möjlighet som är förbehållen storstäderna.
Förutom fler kvalificerade jobb behöver statliga myndigheter, verk och länsstyrelser utveckla sin arbetsmiljö. Vi har frågat våra medlemmar vad de tycker om sin arbetsmiljö och glädjande nog är en majoritet nöjda med sin fysiska arbetsmiljö. Många tycker också att de har ett meningsfullt arbete.
Samtidigt visar vår undersökning, Temperaturmätare 2016, att andelen som är missnöjda med sin psykiska arbetsmiljö ökar. Nu är det 43 procent av våra medlemmar som anser att stressen på statliga arbetsplatser är för hög. Det handlar om för hög arbetsbelastning, för lite inflytande över den egna arbetstiden och otydliga mandat.
För att komma till rätta med de här problemen måste chefer börja med att lyssna på medarbetarna. En del av lösningarna finns där hos medarbetarna om de får tid och utrymme att diskutera hur arbetet ska organiseras. Dessutom behöver många statliga arbetsplatser anställa mer personal. Våra medlemmar behöver få fler kollegor.
För att lyckas förbättra arbetsmiljön är ledarskapet centralt. Vi kan se att våra chefsmedlemmar har lite tid och utrymme att ägna sig åt detta. För bara tre veckor sedan slöt vi ett nytt avtal med vår motpart Arbetsgivarverket om att gemensamt göra flera insatser för arbetsmiljön. Vi ska satsa på arbetsmiljöutbildningar och förutom skyddsombud ska också chefer kunna få utbildning. Chefer måste få bättre förutsättningar att kunna leda förbättringar på arbetsplatserna.