Sverige behöver en samlad bibliotekspolitik
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Biblioteksfilialerna bli färre, boklånen minskar och läsförståelsen sjunker.
Men allt är inte nattsvart - tvärtom. Luleå kommuns lyckade satsning på Kulturens hus har fått uppmärksamhet över hela landet och många kommer nu för att låta sig inspireras och söka idéer för hur den egna biblioteksverksamheten ska kunna utvecklas. Årets Biblioteksdagar som på onsdag startar i Luleå lockar närmare 600 deltagare, det näst högsta deltagarantalet någonsin.
Under tre dagar diskuteras biblioteksutveckling under temat "Bibliotek i rörelse" och bland föreläsarna finns bland andra framtidsanalytikern Troed Troedson och litteraturpedagogen Agneta Edwards.
Luleå är ett bra exempel på en kommun som satsar offensivt för att utveckla verksamheten. Dessutom har biblioteken i Norrbotten genomfört en gemensam marknadsföringssatsning som i år belönas med Greta Renborgs-pris.
Men tyvärr är inte bilden lika ljus i hela Sverige. Det finns runt om i landet utmaningar som måste angripas samlat. Målet är ett långsiktigt hållbart och bärkraftigt kunskapssamhälle.
Svensk Biblioteksförening vill därför se följande åtta punkter i en nationell bibliotekspolitik.
1. Nationella strategier, definition av huvudfunktioner och utvärdering av bibliotekslagen.
Det behövs en väl förankrad och genomarbetad strategi för bibliotekets roll i kunskapssamhället. Bibliotekslagen behöver utvärderas.
2. Mål, uppföljning och utvärdering av biblioteksverksamheten.
Det behövs nationella mål, kvalitetskriterier och kvalitetsindikatorer för en samlad utveckling av biblioteken och dess verksamheter.
3. Insatser för att stärka barns och ungas läsande.
För att motverka en sjunkande läsförmåga behövs ytterligare satsningar på läsfrämjande insatser. En del bör vara att alla elever i grund- och gymnasieskolan garanteras tillgång till skolbibliotek.
4. Bättre tillgång till bibliotekens tjänster.
Invånarnas tillgång till biblioteksservice, böcker och andra informationskällor måste förbättras. Bibliotekens finansiering måste förstärkas.
5. Stärkt infrastruktur för digitala tjänster
Det behövs en samordnad satsning på teknikutveckling, webbtjänster, upphandling av digitala tjänster mm för att motverka regionala skillnader och resursslöseri.
6. Intensifierad forskning och kompetenshöjning på biblioteksområdet.
En allt mer komplex biblioteksverksamhet ökar behovet av kvalificerad fortbildning och fördjupad forskning om bibliotekens verksamhet och betydelse för kunskapssamhället.
7. Fri tillgång till offentligt finansierade forskningsresultat.
Offentligt finansierad forskning i Sverige måste göras tillgänglig enligt Open Access-modellen.
8. Inrättande av ett nationellt biblioteksorgan.
Regeringen bör inrätta ett särskilt operativt nationellt biblioteksorgan med uppgift att utveckla bibliotekspolitiken.
Nationell bibliotekspolitik handlar inte om att laga efter läge.
Nationell bibliotekspolitik handlar om att ha visioner! Sverige behöver, precis som i Luleå, ha bibliotek i världsklass. För detta krävs att kultur-, utbildnings- och forskningsministrarna visar handlingskraft och vidtar åtgärder. Bibliotekssverige står redo att bistå utformandet av det moderna kunskapssamhället.