Sverige sviker Laleh – har fått avslag igen

Den obekväma sanningen är att dagens Sverige bara är möjligheternas land om du är född här, skriver Maja Nilsson, ordförande LUF Norrbotten.

Laleh jobbar idag på SiS i Kalix och uppfyller alla krav för arbetstillstånd, trots detta får hon inte stanna.

Laleh jobbar idag på SiS i Kalix och uppfyller alla krav för arbetstillstånd, trots detta får hon inte stanna.

Foto: Lotta Nilsson

Debatt2025-03-02 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra gången jag skrev om Laleh hade hon nyligen fått avslag på hennes ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Nu har hon fått avslag igen – trots att hon uppfyller kraven – och riskerar att tvingas tillbaka till förtrycket och ofriheten hon flytt ifrån. 

“Jag har jobbat hårt för att integrera mig, arbeta och bidra till samhället” skriver Laleh till mig. Dessa ord följs av ett hjärtskärande mail där hon förklarar att hon trots att hon fått ett jobb som uppfyller alla krav för arbetstillstånd fått avslag från Migrationsverket. “Det känns både orättvist och frustrerande" säger hon. 

Laleh flydde 2023 från Iran till Sverige i hopp om ett liv i frihet, ett liv utan förtryck. Laleh jobbade som timvikarie på två äldreboenden i Kalix, men fick aldrig en fast tjänst. Hon fick tre avslag på sin asylansökan. Hon har nyligen fått jobb på SiS i Kalix och uppfyller idag alla krav för arbetstillstånd, trots detta får hon inte stanna. 

Laleh lämnade sitt liv i sitt hemland bakom sig, ett liv i förtryck men också tryggheten i att ha ett bra jobb, vänner och familj. Hon kom 2023 till Sverige i hopp om medmänsklighet. Laleh har vittnat om otryggheten i det gamla hemlandet, och har kämpat för att bygga ett nytt liv här i Sverige och i Kalix. “Jag och min sambo hade många planer för vår framtid tillsammans, och nu känns allt osäkert.”

Nu tvingas hon alltså lämna sin partner, och det nya sammanhang hon byggt i Sverige. Utvisas hon tvingas hon också lämna tryggheten, friheten och hennes rättigheter i backspegeln. En person som Laleh, som arbetar hårt varje dag för att bidra till samhället, och kommer från ett land där kvinnor saknar grundläggande rättigheter och frihet, ska inte behandlas såhär. Hennes berättelse är ett vittnesmål om det omänskliga land Sverige håller på att bli. Hon blir en i mängden av otaliga syndabockar för politiker att skylla svensk brottslighet och utanförskap på. Detta trots att hon precis som så många andra flyktingar till Sverige gör rätt för sig genom studier och arbete. Sveriges bristfälliga integration löses inte av att utvisa drivna människor som Laleh. Individer som själva arbetar för att lära sig svenska, få ett jobb och starta ett liv i Sverige har rätt att få en ärlig chans att bidra till samhället och samtidigt bygga ett eget liv i frihet.

Laleh har kämpat för att få ett jobb som uppfyller kraven för arbetstillstånd, trots detta döms hon på gamla meriter, från det att hon först kom till Sverige. Den obekväma sanningen är att dagens Sverige bara är möjligheternas land om du är född här. Sverige ska vara ett land där hårt arbete premieras, inte ett land där drömmar krossas. Laleh är inte ensam i denna situation, människor som arbetat och levt i Sverige i många år får utvisningsbesked. 

“Jag hoppas verkligen ingen annan måste gå igenom det här”. Dessa ord använder Laleh för att beskriva situationen hon befinner sig i. Hon har gjort allt i sin makt. Laleh flydde till Sverige för att få skydd från förtrycket i hemlandet. Hon flydde i hopp om ett bättre liv och vi sviker henne igen.