Underbemanningen leder till stora kvalitetsrisker

Underbemanningen i vården och omsorgen leder till stora kvalitetsrisker, skriver Anette Wernersson, facklig ledare AK styrelsen Kalix.

"I  välfärdsyrkena både i kommuner och regioner är bristen på arbetskraft gigantisk", skriver Anette Wernersson.

"I välfärdsyrkena både i kommuner och regioner är bristen på arbetskraft gigantisk", skriver Anette Wernersson.

Foto: Bertil Ericson / TT

Debatt2023-05-21 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var det som kom fram under pandemin och alla tyckte det var så bedrövligt, utredning på utredning gjordes som bekräftade detta.

Men i den styrande regeringens vårbudget så lyser ordentliga satsningar till välfärden med sin frånvaro.

Den nuvarande regering väljer att  satsa på skattesänkningar i stället, våra skatter är ju det som finansierar välfärden.

De flesta kommuner bemannar redan  utifrån kommunens budget och inte utifrån behoven som finns. Många kommuner har inte möjlighet att leva upp till alla mål.

Det blir de lagstyrda insatserna som  måste prioriteras. De små kommunerna med små skatteintäkter blir de som drabbas hårdast. Och  i de små kommunerna finns oftast den äldsta befolkningen, som har ett större behov av både sjukvård och omsorg.

Men nuvarande regering lyssnar inte på kommunernas vädjan om att mer pengar måste tillföras till välfärden i våra kommuner och regioner

I  välfärdsyrkena både i kommuner och regioner är bristen på arbetskraft gigantisk inom många yrken. Hur tänker de styrande med mindre pengar i kommuner och regioner blir arbetsmiljön ännu mer krävande för våra välfärdsarbetare.

Statens kommuner och regioner har bedömt att det krävs 22–24 miljarder för att bibehålla den standard som vi har nu. Chefsekonomen på SKR  går ut med att vi får nog förbereda oss på att det inte kommer några pengar, om nu pengar kommer långt i efterhand då är det redan för sent, att lyssna av de som har kunskap i de olika verksamheterna borde väl vara på plats.

För att vi ska få en jämlik vård och omsorg i hela Sverige krävs krafttag från regeringen för att ge kommuner och regioner möjlighet att både satsa på arbetsmiljö och löner som  gör att personalen väljer att arbeta i välfärdsyrken. Tillgängligheten till vården kan inte försämras ännu mer för de behövande.

Glöm inte att när skattesänkningarna kommer i september så är det välfärdens finansiering som försvinner. 

Alla vill vi ha en bra välfärd men förutsättningar saknas.