Utan kollektivtrafiken stannar Sverige

Foto: Maria Dahlgren

Debatt2019-04-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om all kollektivtrafik tas bort skulle bruttolönerna minska med 9 miljarder kronor per år, 106 000 arbetstillfällen försvinna utöver de som är anställda inom kollektivtrafiken. Kommunernas och regionernas skatteintäkter skulle minska med nästan 3 miljarder varje år. Allt detta finns svart på vitt i en rapport sammanställd av WSP på uppdrag av branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik. Kollektivtrafik är samhällsnytta. Luleå Lokaltrafik, vårt kommunala kollektivtrafikbolag i Luleå, är ett tydligt exempel på hur målmedvetna satsningar på ökat resande också ger resultat. Med drygt 5,2 miljoner resor varje år och årliga toppnoteringar i nationella mätningar visar det att satsningarna gett resultat. Dessa framgångar hade aldrig varit möjliga utan en politisk majoritet som sett värdet av en stark och välutvecklad kollektivtrafik.

För oss socialdemokrater innebär investeringar i kollektivtrafik en rad olika saker. Varje investerad krona är en satsning för jämlikhet och jämställdhet, miljö och klimat, tillväxt och sysselsättning. Svensk kollektivtrafiks rapport visar att en tredjedel av Sveriges vuxna befolkning har kollektivtrafiken som enda resealternativ. Omkring 60 procent av befolkningen över sex år är helt eller delvis beroende av kollektivtrafik vid resor där de inte kan gå eller cykla. En väl utbyggd kollektivtrafik ökar den individuella friheten för en bred majoritet av befolkningen, både under fritiden och i arbetslivet. Vi vet också att ökade möjligheter till rörlighet gynnar handeln, besöksnäringen och att det utvidgar möjligheterna till arbetspendling. Samtidigt minskar det utsläppen. Rejält. Den som tar bilen till jobbet släpper ut mer än 45 000 gånger mer koldioxid än den som tar tåg eller åker med en fossilfri buss. LLT kommer allra senast 2030 att köra på fossilfria drivmedel och är redan idag på god väg dit med biogasbussar, satsningen på eldrivna bussar samt möjligheten att köra på miljödrivmedel som HVO100.

Det finns en rad andra positiva effekter av offensiva satsningar på kollektivtrafik, möjligheter att transportera gods på ett miljövänligt och effektivt sätt, det håller ihop stad och landsbygd och stadsdelar inom staden, det minskar behovet av parkeringsplatser och kapar bilköerna samtidigt som det ökar trafiksäkerheten. Den sista mars invigdes pendeltågstrafiken mellan Luleå och Boden. Även det en satsning som vi socialdemokrater var med och möjliggjorde. Vi vill öka människors frihet, inte minska den. Utan kollektivtrafik stannar inte bara Luleå och Norrbotten utan hela Sverige. Därför ser vi inte satsningar på kollektivtrafik som en betungande kostnad utan som en investering i samhällsnytta.

Läs mer om