Vi satsar på barns och ungas hälsa

Debatt2016-11-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I den finansplan som landstingsfullmäktige på onsdag fattar beslut om finns satsningar för att främja barns och ungas psykiska hälsa. Det handlar dels om att jobba förebyggande i SAM-projektet och dels om att avsätta medel för det fria kulturlivet med fokus på ungas hälsa.

Norrbottningarna ska erbjudas den bästa vården genom hela livet oavsett bakgrund eller var i länet man bor. God vård och god hälsa ska vara en resurs och möjlighet för alla norrbottningar. Rättvist fördelad och tillgänglig för alla.

Att prioritera satsningarna på de svårast sjuka och samtidigt fortsätta arbetet med det förebyggande hälsoarbetet är viktiga grundstenar i en röd-grön hälso- och sjukvårdspolitik. Den nära tillgängliga vården som människor behöver ofta ska fortsätta utvecklas och stärkas. Vården i glesbygd behöver fortsätta utvecklas genom glesbygdsmedicin med fokus på nya arbetssätt, utveckling, forskning och innovation.

I Norrbotten, precis som i riket i stort, ser vi en ökad andel unga med psykisk ohälsa. Särskilt stor är ökningen bland unga flickor. I den finansplan som landstingsfullmäktige på onsdag ska fatta beslut om finns en satsning på en utökning av SAM-projektet då vi ser att projektet ger väldigt goda resultat på barns och ungas uppskattade hälsa.

SAM-projektet syftar till att förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga i Norrbotten och arbetar för att öka förståelse, kompetens och samverkan samt för att motivera fler att lyfta frågorna kring psykisk hälsa.

För att bryta den negativa utvecklingen krävs, förutom att vi jobbar med dem som redan drabbats av psykisk ohälsa, förebyggande insatser. Projektet är därför helt och hållet förebyggande och riktar sig till barn och unga. Projektets målsättning är att arbeta både med yrkesverksamma som möter barn och unga och att tillsammans med unga lyfta fram idéer och skapa förutsättningar för ungas delaktighet.

I dag innefattar projektet Boden och Haparanda men kommer från årsskiftet att utökas till att även omfatta Piteå. Det långsiktiga målet är att andelen elever i gymnasiets första år som ofta eller alltid känner sig nedstämda minskar och att minska andelen som tar sitt liv.

I finansplanen finns också medel avsatta för att stärka det fria kulturlivet med fokus på ungas hälsa. Dessa två satsningar känns oerhört angelägna och går helt i takt med de ökade behov vi ser av att vända utvecklingen och stärka barns och ungas psykiska hälsa.