Enligt OECD är Sverige det land i världen där klyftorna har ökat mest. Vi har rasat från att ha varit bäst i världen ner till fjortonde plats på ligan över jämlikhet. De rikaste har fått det väldigt mycket bättre och de fattiga mycket sämre. Sverige har också ramlat ner på listan över världens mest jämställda länder, från första till fjärde plats enligt WEF.
Lönegapet mellan kvinnor och män är stort. Skillnaden mellan kvinnors och mäns löner inom samma sektor är 27%. Den stora skillnaden i lön innebär också en fortsatt ökande klyfta i form av västenligt lägre pensioner för kvinnor än för män.
Heltid en rättighet, deltid en möjlighet har pratats om länge som något självklart, men verkligheten ser annorlunda ut. Deltidsarbete drabbar främst kvinnor inom välfärden. Delade turer är ett annat otyg, som inte heller det, är något som borde finnas på arbetsmarknaden.
Fortfarande är det svårt att övertyga svenska män att ta föräldraledigt trots att vi har världens bästa föräldraförsäkring och majoriteten av sjuka och gamla män i Sverige vårdas av sina fruar och sambos. Att kvinnor utför mer obetalt arbete än männen, påverkar också kvinnors löner, sjukpenning, a-kassa och pension.
Sverige är det land i världen där andelen fattiga har ökat snabbast under de senaste 25 åren och kvinnorna och barn har drabbats hårdast. Fattigdomsrapporter som Rädda Barnen gjort, visar att ensamstående mammor är en särskilt utsatt grupp.40% av ensamstående mammor levde 2011 i fattigdom och 17% av de ensamstående männen.
Det är politiska beslut som tagit oss till 14:e plats på jämlikhets listan och till 4:e plats på jämställdhetslistan och nu måste politiska beslut åter ta oss till en första plats på båda listorna.Jämlikhet och jämställdhet är förutsättningar för frihet. Dessa orättvisor gör att kvinnor har inte samma frihet som män i det svenska samhället och det kan vi inte acceptera. Jämlikhet / jämställdhet måste alltid ligga högst upp på dagordningen. Vi måste se till att vi åter blir världens mest jämlika och jämställda land.