Vill vi ha en befolkningsminskning i Sverige?

En välkomnande politik, bra integration, en satsning på bostadsbyggande, utbildning och välfärd gör oss till ett bättre land, skriver Bertil Bartholdson, Vänsterpartiet.

Pajala Marknad 2024, ett tillfälle som samlar många människor och sprider glädje.

Pajala Marknad 2024, ett tillfälle som samlar många människor och sprider glädje.

Foto: Märta Kero

Debatt2025-02-10 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästan alla kommuner i Sverige har en vision om befolkningsökning. Man vill bli fler, vill utvecklas och blomstra. Det är särskilt tydligt i norra Sverige där nya etableringar och grön omställning skapat stora förhoppningar. 
Jag känner inte till någon kommun i Sverige som har en vision om att minska sin befolkning.
I stark kontrast till detta för regeringen en politik som i praktiken innebär en nationell befolkningsminskning. Det finns en närmast nollvision när det gäller invandring. Man är beredd att betala 350000 kronor till svenskar med utländskt ursprung för att de ska lämna Sverige. 
Samtidigt är födelsetalen i Sverige rekordlåga. Det finns ingen samlad politik för att möta detta faktum. Snarare tvärtom. De två största partierna i regeringsunderlaget, SD och Moderaterna, vill exempelvis avskaffa flerbarnstillägget i barnbidraget. Deras mer eller mindre uttalade motiv är att invandrare föder för många barn.
Titta man på de länder inom EU som haft den mest främlingsfientliga politiken de senaste åren, Polen och Ungern, så ser man tydliga resultat. Ungern har minskat sin befolkning med en halv miljon mellan 2010-2023. För Polen är minskningen 1,3 miljoner under samma period. Människor röstar med fötterna och flyttar därifrån.
Sverige har förutsättningar att hysa en större befolkning. Vår befolkning åldras också. Minskningen som regeringen och SD är på väg att genomföra kommer främst att märkas genom att andelen barn och unga, vår framtida arbetskraft, kommer att minska.
För att få en bra utveckling behöver vi både en barnvänlig politik och en generösare syn på invandring. Det handlar inte om att Sverige ska lösa världens flyktingproblem, det har Sverige aldrig gjort. Men vi kan göra mycket mer än vad vi gör idag och då hjälper vi samtidigt oss själva. 
En välkomnande politik, bra integration, en satsning på bostadsbyggande, utbildning och välfärd gör oss till ett bättre land. Vi får samtidigt bättre möjligheter att genomföra den gröna omställningen.