Låt oss börja från början. När Allmänna rösträtten skulle införas gjorde dåvarande högern i sällskap med kung Gustav V allt för att stoppa reformen. Motivet och kampanjen hävdade att reformen skulle leda till "kaos och anarki" i landet. Först när opinionen tydligt talade om revolution på gator och torg gav högern med sig.
Sedan dess har högern och senare samma parti som numera kallar sig moderaterna motsatt sig alla former av satsningar på välfärden. Motståndet har handlat om nej till barnbidrag, nej till sjukförsäkringen, nej till semesterlagar, föräldraledighet och olika andra reformer som syftat till ett solidariskt och jämställt samhälle.
För att ta några exempel. När regeringen Bildt gav fritt fram för privata vårdföretag öppnades också dörren för de missförhållanden som nu uppdagats inom äldreomsorgen. Detta eftersom god vård inte kan förenas med krav på vinst i välfärden.
Samma regering införde också tillstånd till friskolor. En åtgärd som lett till ökad segregation och utanförskap för många elever. Mest märkligt är dock det system som tillåter vinstutdelning från skolverksamheten till aktieägarna trots att skolan tagit emot samhällsstöd för sin verksamhet. Det innebär alltså att skattemedel går till vinstutdelningar.
Systemet försvaras av borgerligheten och är det enda land i världen där en sådan ordning tillåts. Under Alliansregeringen 2006 - 2014 plundrades välfärden på 140 miljarder kronor som slussades vidare till de rikaste som skattesänkningar.
Betecknande nog är att pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa inte fick ta del av skattesänkningarna. Trots att orättvisan påvisades många gånger. Efter regeringsskiftet har den tillträdande socialdemokratiska regeringen justerat skatteskalorna för dessa grupper. En liten del återstår som kommer att justeras kommande mandatperiod.
I en debattartikel i NSD den 15 juli angriper moderaten Svantesson regeringen för långtidsarbetslösheten. Svantesson verkar ha glömt att vi genomgår en pandemi som är bland den svåraste utmaningen en regering kan stå inför. En av förklaringarna är att de flesta restauranger och hotell kraftigt skurit ner sin verksamhet vilket lett till arbetslöshet.
Detsamma gäller övriga samhällssektorer där bland annat en stor del av de långtidsarbetslösa varit sysselsatta. Men sysselsättningsgraden är bland de högsta i hela världen Sverige. Vilket är ett gott tecken på att den svenska ekonomin fungerar och är på väg att återhämta sig.
Socialdemokratin har alltid stått för en framgångsrik och fungerande arbetsmarknadspolitik. När det gäller invandringspolitiken så är det Alliansregeringen under Fredrik Reinfeldt som lade fast kursen genom en lag. Den lagen har i allt väsentligt varit vad regering och riksdag haft att rätta sig efter under tiden från 2012 när lagen infördes tills i år då en ny lag beslutades.
När Åkesson alltså skyller invandringen på socialdemokratin och ansvaret för det som hände 2015 när 16 0000 invandrare kom till Sverige. Åkesson hade haft mycket enklare att lämna sina omdömen till Ulf Kristersson, hans nuvarande bundsförvant, som är ansvarig.
Socialdemokratin är garanten för ett samhälle för folkflertalet. För demokrati, jämlikhet, solidaritet och välfärd. I det fallet kan inte en egoistisk moderatpolitik förta betydelsen. Sverige är en förebild för de flesta länder och befäster sin ställning varje dag. Enligt FN ett av tre länder i världen som det är bäst att leva och bo.