Jordskalvet på Gloria Castros ö
En del länder verkar ha en förbannelse över sig. Haiti är överbefolkat och västvärldens kanske fattigaste land.
Foto: Lynne Sladky
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att jag känner till Glorias existens beror på hjälporganisationen Kiva, som administrerar smålån till företagare i tredje världen. För något år sedan behövde Gloria kapital för att utvidga sin klädförsäljning. Richard i Brooklyn, Anna i British Colombia, jag och ytterligare omkring tjugo personer ställde upp med lån. I mitt fall var det 25 dollar.
Pengarna betalas tillbaka månadsvis och man får ingen ränta - men numera får man ju inte heller någon ränta att tala om av bankerna, som måste ha kapital till de egna chefernas bonusar. Gloria betalade sitt lån punktligt och jag hoppas att affärerna går bra.
Kiva är ett smart sätt att bygga upp gräsrotsverksamheter i tredje världen, ett bra komplement till övriga biståndsinsatser. Ibland handlar det inte om miljarder utan om en handfull dollar.
Jag hoppas att Gloria klarade sig från jordbävningen.
En del länder verkar ha en förbannelse över sig. Haiti är överbefolkat och västvärldens kanske fattigaste land. Det har länge varit politisk oro och korruptionen är en röta samhället. Våldet är utbrett. Till detta kommer nu en förödande naturkatastrof.
I veckan såg jag den uppskrivna filmen Avatar. Det är ett 161 minuter långt äventyr från himlakroppen Pandora. Det var en av de sämsta filmer jag sett. Banal intrig, ungefär som en filmatisering av Tarzanserierna från förr. Ett övermått på effekter för effekternas egen skull. En New Age-inspirerad mystik. Karaktärer som var grovt tillyxade (onda-goda).
Det enda förmildrande med filmen var vissa naturscener och fotot. Men i stort: ett riktigt bottennapp. En *.
I veckan hade Snabba cash premiär. Jag har läst boken och kommer också att se filmen. Jens Lapidus har ett intressant språk.
Tour de Ski är en succé. Den avslutande klättringen uppför slalombacken är redan en klassiker. De nordiska länderna borde arrangera något liknande i slutet av skidsäsongen.
Eftersom de styrande inte tycks vara intresserade av ett vinter-OS i Sverige kan ju kreativiteten ägnas åt att spåna kring ett nordiskt arrangemang. Företagen bör ju stå i kö för att få vara med om denna fest.
Vargjakten skedde för att förbättra den svenska vargstammen, hette det. Individer med genetiska defekter skulle bort och de livskraftiga skulle bli kvar.
Nu tyder mycket på att de var friska vargar som sköts, en del av dem hade valpar som nu går ett ovisst öde till mötes.
Varför tillät regeringen vargjakt, trots att stammen är så svag? Det ligger nära till hands att tro att jägarna lobbade för att få jaga. Men istället för att framställa det hela som just en jakt på ett rovdjur använde man argument om att jakten var för vargens bästa.
Jag tycker det är befogat med skyddsjakt på gråben, exempelvis om någon härjar mitt i ett renbetesområde. Men allmän jakt av det jippoartade slag vi upplevt i år är bara deprimerande.
Miljö- och motorvägsminister Andreas Carlgren (C) har skött vargfrågan på ett dåligt sätt.
Veckans käftsmäll.Två debattörer, Dan Josefsson och Daniel Suhonen, skrev om tidskriften Arena (S) i Aftonbladet.
"Teknikreligiositeten är typisk för Arenavänstern, som gärna talar lyriskt om megastäder, använder ´naturen´ som skällsord, visar förstrött intresse för klimathotet och missar det faktum att människor världen över, också i de rikaste länderna, faktiskt ägnar större delen av sina liv åt att kämpa för sin egen och sina medmänniskors kroppsliga överlevnad."
Det ska bli spännande att följa den fortsatta debatten. Bara man nu inte glömmer var den egentliga motståndaren finns.
Snart är det dags att packa borren och ge sig ut på någon solig is. Att pimpla är ett nöje och det är roligt att vara med i småtävlingar runt om i bygderna. Jag ska fotografera mina fångster. I sanningens namn brukar inte minneskortet i kameran bli överbelastat av fångstbilder.
Trevlig helg!