Alkoholpolitisk uppluckring
Nyligen lämnade regeringen över sin proposition En ny alkohollag till riksdagen. Förslaget som beskrivs som en modernisering, en översyn och en förenkling innehåller på punkt efter punkt uppluckringar av den svenska restriktiva alkoholpolitiken. Trots detta hävdar regeringen att förslaget inte kommer att få några konsekvenser för alkoholskadorna. Vi är övertygade om motsatsen.
"Vi behöver inte fler krogar med längre öppettider." FOTO: J Pat Carter
Foto: J Pat Carter
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
67 procent av kommunernas alkoholhandläggare anser att regeringens antagande är felaktigt. De förväntar sig en ökning på 26 procent om förslaget går igenom. Det innebär att dagens cirka 10 800 tillstånd skulle öka med 2 800 stycken. I varje kommun skulle i genomsnitt tio nya restauranger börja servera alkohol. Det finns inget marginellt med det.
De senaste tio åren har antalet serveringstillstånd ökat med 17 procent. Ökningen har lyfts fram som ett stort problem av bland annat polisen. Om alkoholhandläggarna har rätt kommer ökningen att explodera med det nya förslaget. Dessutom har regeringen valt att inte, som utredaren föreslog, föreslå kortare öppettiderna för krogarna. De långa öppettiderna har lyfts fram som ett problem av bland annat polisen.
Vid åtta av tio misshandelsdomar i tingsrätten har förövaren druckit alkohol. En undersökning från Norge visar att en timmes kortare serveringstid leder till en 30-procentig nedgång i antalet våldsbrott. Här hade vår svenska regering en möjlighet att minska våldet. Regeringen hade också möjligheten att skapa ett samhälle där alkoholen inte kräver så många offer som i dag.
Vi lever i ett land där 385 000 barn växer upp i riskbruksmiljöer, där halva befolkningen har bevittnat eller utsatts för våld på krogen, där 15 000 kör rattfulla varje dag och där alkoholen kostar staten 150 miljarder kronor varje år. Att i ett sådant läge öka tillgängligheten till alkohol är ansvarslöst.
Regeringen kunde ha valt att minska våldsbrotten med 30 procent och åtminstone inte öka antalet serveringstillstånd. Man väljer i stället att gå näringens ärenden för folkhälsans och säger samtidigt, tvärtemot vad rådande forskning och aktuella undersökningar visar, att konsekvenserna kommer att bli marginella.
Vi behöver inte fler krogar med längre öppettider. En ansvarsfull regering skulle i stället satsa på: Bättre tillsyn av krogarna gällande ordning och nykterhet. Fler alkoholfria miljöer. Stöd till de barn som växer upp i riskbruksmiljöer. Stopp för alkoholreklam och sponsring.
Mer resurser till det förebyggande arbetet. Sänkt totalkonsumtion av alkohol. Fortsatt förbud mot gårdsförsäljning.