Alla barn har samma rättigheter

År 2006 levde 229 000 av Sveriges närmare två miljoner barn i fattigdom. Mest utsatta är barn med utländsk bakgrund och barn som bor med en ensamstående förälder. Barn som lever i fattigdom diskrimineras. De ställs utanför det som av deras jämnåriga kamrater betraktas som självklart. De drabbas oftare av olycksfall, trafikolyckor och mobbning enligt Rädda Barnens undersökningar. Och inte nog med det de löper också ökad risk att utsättas för våld.

Foto:

Luleå2010-04-20 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den ekonomiska krisen tillsammans med den politik som förs i dag har sannolikt gjort att barnfattigdomen i Sverige ökat och att klyftorna mellan de rikaste och fattigaste barnfamiljerna vidgats (rapport från Rädda Barnen kommer hösten 2010).
Oskyldiga barn drabbas hårt av orättvisorna i trygghetssystem och nedmontering av välfärden.
Barn och unga påverkas av samhällsekonomin och intervjuer med barn visar att de är väl medvetna om problemet och tar ofta ett eget ansvar.
Är man ensamstående med barn och dessutom har eller får erbjudande om ett jobb på obekväm arbetstid blir det riktigt bekymmersamt. För dem som arbetar inom handel, vård och omsorg men även inom kultursektorn är det näst intill omöjligt att tacka ja till ett jobb.

Inom LO-grupperna arbetar drygt hälften av kvinnorna med små barn på obekväm eller oregelbunden arbetstid. Bristen på barnomsorg på kvällar, nätter och helger är ett svårt hinder för dessa kvinnor. Endast cirka 4 000 barn är i dag inskrivna i barnomsorg på kvällar, helger och nätter i Sverige.

Alla barn ska ha rätt till bra barnomsorg även de barn vars föräldrar arbetar på obekväm eller oregelbunden arbetstid. För oss S-kvinnor är det därför självklart att kommunerna ska erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Ingen förälder ska behöva tacka nej till skiftarbete och till arbete på obekväm arbetstid, på grund av avsaknad av barnomsorg.

Ungefär 340 000 barn i Sverige lever med en ensam mamma, det är 18 procent av alla barn. I mars 2007 gjorde Rädda Barnen en rundringning till de 35 kommuner som har högst andel barn till ensamstående mammor för att undersöka vilket stöd de erbjuder till föräldrar i allmänhet och till ensamma mammor i synnerhet. Den visar att bara fem av de 35 kommunerna hade under det senaste året erbjudit någon form av stöd riktat speciellt till ensamma mammor.

Mammorna, som i samtal med Rädda Barnens föräldratelefon berättar att de upplever ensamhet, hög arbetsbelastning, stort ansvar, oro för dålig ekonomi och för att inte räcka till för barnen, behöver stöd. Mammorna upplever dessutom konflikter med barnens pappor och rädsla för hot och våld, ett annat stort problem vid sidan av föräldraskapet. Även ensamma pappor som dock är betydligt färre har naturligtvis en tuff situation men de hör inte av sig om hjälp på samma sätt .

S-kvinnor Norrbotten uppmanar kommunerna i Norrbotten att utveckla en bra stödverksamhet för ensamstående föräldrar. Vidare kräver vi att kommunerna genom lag blir skyldiga att tillgodose behovet av barnomsorg på helger, kvällar och nätter.
Slutligen måste de 11,9 procent av Sveriges barn som är fattiga få bättre lagstadgat stöd. Alla barn har samma rättigheter enligt FN:s konvention om barns rättigheter. Barn får inte diskrimineras. FN:s barnkommitté har uppmanat Svenska regeringen att rikta särskilda insatser till de grupper av barn som lever i ekonomiskt sårbara hushåll, det gör också vi.

Läs mer om