µ Svar till Ewa Back, Bo Bergman och Britt Westerlund, NSD Debatt den 26 november.
Företrädare från Norrlandsförbundet skriver att det krävs tydliga signaler från rege-ringen och myndigheter för en fungerande telefoni i Norrland.
Mitt och regeringens svar är tydligt: Alla ska ha tillgång till fungerande telefoni i sitt hem. Det är en förutsättning för att man ska kunna kommunicera och ytterst känna sig trygg. Att trygghetslarm och samtal till 112 fungerar kan handla om liv eller död för en enskild. Men bra telekommunikationer är också avgörande för att man ska kunna driva företag och utveckla nya verksamheter i hela landet. Därför tar jag och regeringen dessa frågor på största allvar.
Det är tydligt att telefonin inte fungerar tillräckligt bra på alla ställen i landet. Till det finns flera anledningar, som alla är lika viktiga. Ett stort skäl är att TeliaSonera nu i vissa delar av landet håller på att genomföra det så kallade teknikskiftet, där gamla kopparnät ska ersättas med modernare teknik. För merparten av de som berörts har omställningen fungerat, medan andra har drabbats av stora problem.
Därför har både jag och PTS (Post- och telestyrelsen) under hela det senaste året varit väldigt tydliga om att problem som uppstått inte är acceptabla.
TeliaSonera har också gett löfte, till regeringen och till sina kunder, om att den som tidigare haft fast telefoni genom TeliaSonera även framöver ska kunna ringa och kommunicera med omvärlden. Om man ändå upplever problem är det viktigt att man hör av sig och berättar, först och främst till TeliaSonera.
Om man upplever att problemen inte tas på allvar så ska man vända sig till den oberoende ombudsmannaliknande funktion som regeringen har inrättat på PTS. TeliaSonera har också lovat att i god tid meddela berörd kommun innan tekniken hos någon med trygghetslarm byts ut, för att fungerande larm ska kunna säkerställas.
Ett annat problem Norrlandsförbundet tar upp är att man som konsument kan uppleva att det saknas täckning fastän mobilföretag utlovat täckning i just det området. Också här vill jag vara mycket tydlig: mobiloperatörer har ett ansvar att leverera de tjänster man lovar i sina abonnemang. För det finns ett starkt skydd i lagstiftningen, en lag med starka krav på begriplig kundinformation som dessutom skärptes så sent som i somras.
Vi ser trots det att antalet anmälningar som rör telekombolagen ökar kraftigt till Allmänna reklamationsnämnden, vilket är en tydlig signal till operatörerna att de måste bli bättre på att hålla vad de lovar. Operatörerna måste klara av att öka kapaciteten i sina nät för att möta att allt fler nu använder smarta telefoner, vilket gör näten överbelastade.
Regeringen gör en rad åtgärder. Vi har förtydligat lagstiftningen så att den tydligt står på konsumentens sida. Vi har via Post- och telestyrelsen frigjort alla spektrum som kan användas för mobila tjänster och det så kallade 800 MHz-bandet börjar nu tas i bruk vilket kommer att ge betydligt bättre geografisk yttäckning. Vi har också anslagit medel för att kunna handla upp telefoni för de konsumenter där TeliaSoneras lösning inte är ett fungerande alternativ.
Att ha tillgång till fungerande telefoni är avgörande för att människor ska kunna bo och driva företag i hela landet. Därmed är den också en mycket viktig fråga för mig och regeringen.