Alla landsbygds- föreningar - agera!

Luleå2007-07-09 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vid senaste sammanträdet med kultur- och fritidsnämnden i Boden redovisades en pågående utredning och förslag till omfattande ändringar av olika bidragssystem till ideella föreningar och organisationer, främst då det som rör idrotten.

Att dagens bidragssystem behöver en översyn är väl nödvändigt, men vad som fram-kom vid redovisningen kan bli ett dråpslag mot alla mindre föreningar på landsbygden.



Från moderat håll vill man att grunden för bidrag alltid ska utgöras av ungdomsverksamheten, en satsning som kan vara korrekt, men som helt naturligt gynnar de stora klubbarna i tätorten, men starkt försämrar vad som finns möjlighet att bedriva på landsbygden. I dag saknar många föreningar möjlighet att bedriva en aktiv verksamhet på grund av att ungdomar flyttat, dels genom naturlig utflyttning, dels beroende av studier/ar-bete på annan ort.

Att då, som moderaterna föreslår, helt slopa det drift/anläggningsbidrag som
i dag ger möjlighet att bibehålla en godtagbar standard på föreningsägda klubblokaler, fotbollsplaner, el-ljusspår, hockeyrinkar med flera fasta anläggningar slår helt undan en fortsatt verksamhet främst inom barn- och motionsidrott.

Vad som under årtionden på ideell basis skapats bland landsbygdens eldsjälar, ledare som aktiva, skrotas snabbt.



Redan i dag är kostnaden för den lilla föreningen så stor att överlevnaden hotas. Som exempel kan nämnas att i den klubb, Sörbyns IF, där jag själv är verksam, är enbart uppvärmningskostnaden cirka 65 000 kronor för klubblokal och omklädningsrum plus övriga driftskostnader med cirka 90 000 kronor totalt.
I dag får vi 16 000 i bidrag för lokalen.

Om vi skulle hyra en lokal
i Boden kan vi få hyresbidrag med 65 procent av hyreskostnaden, dock högst 63 000 kronor. I vårt fall, med en föreningsägd lokal med kostnad på 90 000, skulle då bidraget vara 63 000 kronor. Var finns logiken och likställigheten?



Efter senaste valet 2006 har en tydlig förändring kunnat iakttagas där moderaterna
i alliansen vill dominera. Tuppkammen växer dag för dag efter valet och steg för steg vill man nu centralisera allt till tätorten. Nu har turen kommit till kultur- och fritidsnämnden.

Folkpartiet är bara en röst
i alliansen, men vi hoppas nu att de andra partierna ska ställa upp och se till hela kommunens behov och reagera inför vad som planeras. Vi
i folkpartiet kommer inte att stödja ett alliansförslag som ödelägger föreningar på landsbygden. Under tidigare mandatperiod kunde vi från vår sida påverka och tillföra en halv miljon kronor till 2007 års budget, men vi har ingen kontroll om var medlen hamnar.



Nu måste alla vi föreningar på landsbygden starkt agera, se till att även vår verksamhet kan leva vidare och få till stånd ändringar i bidragssystemen som är anpassade till våra behov och att vi behandlas lika. Det är säkert inte så ofta som kultur- och fritidsnämndens ordförande, Göran Ahlman, tillsammans med sina moderatvänner klipper gräset på fotbollsplanen, kritar före matchen, städar omklädningsrummen eller skottar snö på utomhusrinken för att barn ska få ha kul. Saker som vi på landsbygden gör själva.

För er gäller nog bara att få sätta sig på den blivande mul-tiarenan, sola sig i glansen och eventuellt titta på något arrangemang om någon tätortsklubb har råd att betala hyran.



Ragnar Engman

Medlem i folkpartiet i Boden
Läs mer om