Alla tjänar på kollektivavtal

Vår svenska arbetsmarknadsmodell bygger på att det finns starka parter på arbetsmarknaden som sluter rikstäckande kollektivavtal om löner och andra anställningsvillkor. Det är en modell som varit framgångsrik, men som vi nu ser hotas.

Maria Stenberg (S), ordförande i LO-distriktet Norrbotten anser att ett kollektivavtal är viktigt för alla.FOTO: Pia Hanzi

Maria Stenberg (S), ordförande i LO-distriktet Norrbotten anser att ett kollektivavtal är viktigt för alla.FOTO: Pia Hanzi

Foto: Pia Hanzi

Luleå2010-03-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den borgerliga regeringen talar gärna väl om den svenska modellen och om våra kollektivavtal, men i praktiken agerar de för att slå sönder modellen. Det gäller inte minst det så kallade Laval-fallet, där regeringen lagt fram förslag som öppnar för lönekonkurrens och på sikt lägre löner för alla på den svenska arbetsmarknaden.
Samtidigt har arbetsgivarna i den pågående avtalsrörelsen sagt att det inte finns utrymme för några centrala löneökningar. De vill ha nollavtal. Men det de egentligen säger är att de inte vill ha starka centrala avtal. De vill att avtalen ska slutas på företagsnivå.
Det är inte svårt att räkna ut att utan centrala avtal skulle många löntagare ställas inför omöjliga val och många skulle bli helt utan löneökningar.

Kollektivavtalet innebär trygghet för löntagarna. Avtalet är bindande för arbetsgivaren som inte kan hota en anställd med lägre lön eller sämre villkor. Om det inte finns kollektivavtal för arbetsplatsen så måste var och en själv förhandla, inte bara om lönen, utan också om bland annat ersättning för obekväm arbetstid och avsättningar till pension utöver den allmänna pensionen.

Hur mycket kollektivavtalet är värt i pengar för löntagaren varierar beroende på vilken bransch man arbetar i, men det handlar för de flesta till exempel om flera tusen extra i pension per månad.
Kollektivavtalen skapar stabilitet för arbetsgivarna och löntagarna.
Dels råder fredsplikt under avtalsperioden och arbetsgivarna behöver inte riskera att produktionen avbryts av konflikter, dels kan parterna inom en sektor eller bransch förhandla fram pragmatiska lösningar på specifika problem för just den branschen. Löner och andra viktiga anställningsvillkor ändras inte efter hur majoriteten skiftar i riksdagen.

Kollektivavtalen är bra för samhällsekonomin. Genom centrala, rikstäckande kollektivavtal tar facket och löntagarna ansvar för samhällsekonomin. Vi begär inte högre löneökningar än vad som är möjligt för Sveriges ekonomi att bära, men inte heller mindre. Löntagarna ska ha sin rättmätiga del av produktionsresultatet. Strategin har lett till reallöneökningar för löntagarna under en lång följd av år.
Alla, både löntagare, arbetsgivare och samhället i stort, tjänar på kollektivavtal. Vi behöver starka kollektivavtal, för tillväxtens, för trygghetens och för rättvisans skull.

Läs mer om