I snart två år har Region Norrbotten helt försummat sitt ansvar att ha ambulanstäckning dygnet runt i Vittangi, den östra kommundelen. Med endast en dagbil under kontorstid som nu, är riskerna överhängande. Dessutom var vittangiambulansen helt nedlagd sommaren -16 och -17. Det som är kvar efter 15.30 på dagarna är två dygnsbilar i Kiruna och fakta är att resurserna nu sprids oroväckande tunt över kommunen.
Från Svappavaara till Vittangi och Masugnsbyn till Kuttainen, får man vänta väldigt länge på ambulans efter kontorstid. Det är en olycklig tillbakagång och avveckling av än mer sjukvård i området. Det långa avstånden i kommunen borgar självklart för fullbemanning av ambulanserna. Vid upprepade tillfällen har det under denna tid inträffat situationer där personer som behövt sjukvårdsinsats fått vänta eftersom ambulansens framkörningssträcka varit cirka 20 mil och sedan tillbaka med patienten, längs vägar som vissa sträckor mer liknar kostigar än en europaväg. Om än Region Norrbotten skrivit under gränssamarbetes-avtal med våra granländer så är det ingen garanti att finska ambulansen kan komma och inte heller helikoptern på grund av vädret. Det har vi tyvärr varit med om alltför många gånger.
Situationen är ohållbar och personalen kräver nu en lösning. Att en ambulans från Kiruna tätort ska vara uppbunden på ett larm i över fem timmar innebär att det finns en ambulans kvar för övriga 23 000 kommunmedborgare lägg därtill det enormt stora upptagningsområde så kanske bilden börjar klarna?
Regionrådet, Glenn Berggård (V), har upprepade gånger hävdat att det är personalbristen som tvingat fram denna olyckliga situation. Jag delar hans åsikt till viss del men det är inte hela sanningen, tycker jag. Jag har den största respekten för Berggård och tycker han i många avseenden gör ett mycket bra jobb men på detta område kommer Region Norrbotten tillkorta.
Jag hävdar att personal finns att åter bemanna dygnsambulansen i Vittangi men Regionen vägrar tillskjuta medel för detta i sin iver att spara pengar, man tycker helt enkelt att det inte är värt att satsa dessa kronor på befolkningens trygghet. Tänker man på regionens övriga miljonsatsningar på tvivelaktiga projekt så står det i bjärt kontrast till den uppgift regionen faktiskt har att leverera säkerhet till befolkningen.
Jag vädjar även till regionens revisorer att ta sig an ämnet. För det kan inte fortgå på detta sätt.
Vittangiområdet har i snitt cirka 27 larm per månad och i runda tal så är 60 procent av dessa mellan 16.30 och 07.30, det vill säga då ingen resurs finns i området. Inte mycket kan tyckas men för den det drabbar betyder det allt. Avstånden gör också att det vid dessa tillfällen uppstår brist i övriga kommunen.
Så, Glenn Berggård, är det överhuvdtaget din målsättning att åter bemanna en dygnambulans i Vittangi eller kostar det för mycket? Hur har ni resonerat när det efter snart två år fortfarande inte är löst? Personal finns att rekrytera om ni öppnar plånboken.