Arbetskraftsbrist hotar

Foto: Janerik Henriksson/FLT-PICA

Luleå2011-07-06 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den norrbottniska industrin står inför ett ovant problem. Brist på arbetskraft. De senaste åren har varit goda och företagen
i Norrbotten går bra. Man har tidigare inte behövt bekymra sig så mycket. Det har funnits personer att anställa. Så är det inte längre och svårare kommer det att bli.

Den öppna arbetslösheten är den lägsta på nästan tre år. Den demografiska utmaningen för Norrbotten är större än för övriga Sverige. Stora årskullar kommer att gå i pension de närmaste åren. Redan nu är det ont om folk i Malmfälten och inom vissa yrkeskategorier i övriga Norrbotten. Inget tyder på att problemet kommer att bli mindre.

Dagens unga flyttar söderut i yngre år än tidigare generationer. Bara cirka 30 procent kommer sedan tillbaka. Nästan 40 procent av Norrbottens företagare är 55 år eller äldre. Intresset för teknikutbildningar har varit i dalande.

IUC Norrbotten arbetar för små och medelstora företag inom trä, verkstad och elektronik. För oss och företagen vi arbetar med är detta en utveckling som vi inte kan stillatigande se hända. Därför har vi tagit flera initiativ.

Bland annat har vi dragit igång IUC kompetens norr för att säkra kompetensförsörjningen hos de norrbottniska företagen. Företagens kompetensbehov inventeras. Om tillräckligt många företag har ett gemensamt behov kan vi se till att en relevant utbildning genomförs regionalt, då många vare sig har tid eller råd att resa söderut för utbildning. Dessutom tillför man en värdefull nätverkseffekt när regionens företagare går på utbildning tillsammans.

Teknikutbildningarna på gymnasiet är en annan fråga där vi engagerat oss. I höst startar de första gymnasieutbildningarna i Norrbotten certifierade enligt Teknikcollege. En närmare koppling mellan skola och näringsliv, högre kvalitet på utbildningen och utbildningar väl anpassade efter industrins behov. Det är några av de mål som ska uppnås.

Intresset från elever har varit stort. Till exempel är intresset från tjejer att söka teknikutbildningar på gymnasiet rekordhögt inför höstens intagning.

Andra utmaningar för tillväxt för de små och medelstora företagen är, som vi ser det, samverkan med nya näringar och bättre samverkan över geografiska och organisatoriska gränser. Det är också en utmaning i tiden att utveckla långsiktigt konkurrenskraftiga tjänster, produkter och nya företag inom förnybar energi och energieffektivisering. Vi måste skapa en starkare diversifiering av branscher. Här har Norrbotten en unik situation som vore synd om företagen lät passera.

De klassiska utmaningarna för små- och medelstora företag består. Att hitta innovationskraft för att utveckla de befintliga företagen och att kunna kommersialisera forskningsresultat och skapa nya produkter och tjänster.

Företagen själva måste ta dessa utmaningar på allvar om tillväxten
i Norrbotten ska kunna fortsätta på samma gynnsamma sätt som de senaste åren. Situationen är delvis ny och kräver därför också nya lösningar och nya sätt att tänka.

Läs mer om