Arbetslinjen bästa sättet att bekämpa barn-fattigdomen

Luleå2011-08-26 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi menar att det är ensidigt att bara se på barnfattigdom genom ekonomiska variabler då man glömmer bort de barn vars familjer når över en viss gräns men som far illa av mobbning, missbruk, våld med mera. Alla barn som far illa måste uppmärksammas och insatser måste till.

De barn som det handlar om får det inte dugg bättre av att Socialdemokraterna misstolkar statistiken i stället för att komma med förslag på konkreta åtgärder.

Rädda Barnens undersökning visar att barnfattigdomen minskat konstant, men med en marginell ökning 2008 (finanskris), tidigare under 90-talskrisen såg vi samma mönster. Tittar man på absolut fattigdom, familjer med låg inkomststandard, så har den som tur är nästan halverats i Sverige sedan Göran Persson-tiden 1997, dock med en viss ökning på senare tid på grund av finanskrisen.

Det betyder inte att vi ska vara nöjda, tvärtom. Svag anknytning till arbetsmarknaden bedöms vara en helt avgörande faktor för att ekonomiskt utsatta barn ska få det bättre. Därför är fokus på jobb och fler vägar in på arbetsmarknaden den enda vägen framåt.

I dag är det
200 000 fler
i arbete jämfört med 2006, det är många barn vars föräldrar som fått jobb och därmed bättre villkor för barnen. Färre arbetslösa, färre som fastnar i passiva sjukskrivningar och får hjälp att bli friska och jobba igen.

µ Svar till Bror Wennström, NSD Debatt den 12 augusti.
Läs mer om