Arbetslösa utestängs

Trots att konjunkturen nu vänt uppåt är arbetslösheten fortsatt hög samtidigt som många företag får allt svårare att finna arbetskraft med rätt kompetens. Organisationen Företagarna kritiserar regeringen för att ha dragit ned på bristyrkesutbildningar under lågkonjunkturen, utbildningar som kunde ha inneburit att människor hade kunnat ta de jobb som nu växer fram.

Luleå2010-12-21 02:31
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I stället för att anställa har vart tredje småföretag fått tacka nej till order på grund av brist på personal. Parallellt med en ökad brist på arbetskraft så biter sig långtidsarbetslösheten fast

I regeringens jobb- och utvecklingsgaranti (JUG) där människor som länge varit arbetslösa hamnar, finns nu över 85 000 personer. Bara ett fåtal kan räkna med att få stöd i form av utbildning eller praktik. De allra flesta tvingas till passivitet.

JUG är allt annat än en garanti för jobb eller utveckling. Ytterst få deltagare kommer ut i jobb, de flesta hamnar i stället i fas 3. Antalet långtidsarbetslösa som anvisas till jobb utan lön, men där i stället arbetsgivaren får ett statligt bidrag, ökar kraftigt. Nu har drygt 24 000 personer sådana placeringar, vilket är en fördubbling efter årsskiftet och det ökar med cirka 50 personer varje arbetsdag.

I Norrbotten är 1 300 placerade i fas 3, en ökning med 105 procent på ett år. Fas 3 är en återvändsgränd. Att erbjuda utbildning är här inte tillåtet. I stället för att ge människor nya chanser till jobb, stängs de ute från den reguljära arbetsmarknaden. Det är ett gigantiskt slöseri med mänskliga resurser och skattepengar.

Välfärden kräver att fler arbetar. Sverige behöver en politik för fler arbetade timmar och full sysselsättning. Varje arbetad timme behövs - alla kan bidra. Med fler jobb växer landets ekonomi. En regering som slösar bort den resursen och låter långtidsarbetslösheten bita sig fast, brister i ansvar.

Vi vill se växande och lönsamma företag, den som investerar och tar ansvar ska kunna tjäna bra på det samtidigt som anställda ska ha bra löner och bra villkor. Ett konkurrenskraftigt näringsliv som skapar jobb förutsätter utbildad arbetskraft. Möjligheter och nya chanser till utbildning är nyckeln till ett inkluderande arbetsliv. Därför vill vi investera i utbildning.

Det ska vara lätt att komplettera eller fylla på sina kunskaper. Vi vill bygga ut och höja kvaliteten i högskolan. Vi vill bygga ut vuxenutbildningen och använda den kompetens folkhögskolorna erbjuder. Den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen ska vara av god kvalitet och leda till jobb. Vi socialdemokrater sätter jobben först.

Läs mer om