Arbetsmiljön är viktig för alla

Luleå2013-02-27 03:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

µ Svar till Bengt Erik Rolfs, NSD Debatt den 18 februari.

Bengt Erik Rolfs skriver i NSD om arbetsmiljön i byggbranschen. Det är vår viktigaste fråga och så länge olyckorna är fler än noll kommer det att fortsätta vara vårt mest prioriterade område. Därför beslutade Sveriges Byggindustrier i höstas att satsa ytterligare 50 miljoner kronor på säkrare arbetsplatser.

Utvecklingen mot färre allvarliga olyckor går åt rätt håll och i Sverige har vi färre antal olyckor än man har i övriga Europa, men det är fortfarande för många. Frågan om arbetsmiljön i byggbranschen är ett gemensamt ansvar och kräver att alla jobbar med frågan, inget företag kan på egen hand uppnå nollvisionen.

Det är framför allt våra egna beteenden som är anledningen till att olyckor sker och därför kan vi också påverka olyckorna genom att ändra attityder och öka medarbetarnas kunskap. Arbetet med projektet "En säker arbetsplats" handlar om att bry sig om varandra oavsett om det är en person på mitt eget företag eller någon annans företag.

Sveriges Byggindustrier vill med "En säker arbetsplats" höja medvetenheten om säkerhetsfrågorna på byggarbetsplatserna och få alla aktörer i byggprocessen att ta sitt arbetsmiljöansvar på allvar, så att olyckor förebyggs och förhindras. Vi har utvecklat gemensamma handlingsplaner som vi också har påbörjat genomförandet av.

Även utanför området "En säker arbetsplats" pågår aktiviteter. Vi har en konstruktiv och bra dialog med facken och med andra arbetsgivarorganisationer inom byggbranschen. Vi är överens om att arbeta säkert är att arbeta smart och det kostar inget extra, tvärtom innebär en säker arbetsplats ordning och reda. Det innebär att information mellan olika aktörer fungerar, att medarbetare och underentreprenörer känner delaktighet och att alla har en ökad kunskap som genererar så mycket mer positivt än bara själva arbetsmiljön.

Byggbranschen håller gemensamt på att ta fram ett utbildningspaket som ska vara lättillgängligt för byggföretagen och deras medarbetare. Det kommer dessutom att ställas särskilda kompetenskrav på alla som arbetar på väg och järnväg med de speciella risker som finns på dessa arbetsplatser. I den frågan samarbetar vi även med Trafikverket.

Vi kommer också att ta fram fler hjälpmedel i form av mallar, checklistor, rutiner och instruktioner samt se till att sprida utredningar och erfarenheter från olyckor i byggbranschen. Våra medlemsföretag kommer att få fler regionala forum där personer i byggbranschen kan träffas för erfarenhetsutbyte och kunskapsåterföring.

Det ska vara hälsosamt, inte farligt att gå till jobbet. Man ska kunna arbeta hela livet i byggbranschen och vara frisk och skadefri. När vi har nått våra mål tror vi att hälsan för de som arbetar i byggbranschen i genomsnitt kommer att vara bättre än för dem som arbetar i andra branscher.

Läs mer om