Balettskolan behövs i norr

Balettdans i norr.  En förälder till barn på Svenska Balettskolan i Piteå skriver en vädjan till kultur- och utbildningsministrarna angående den planerade nedläggningen. Bilden är från en sommarkurs i Piteå 2017 där Sophia Nilssson, Emilia Larsson och Johanna Häggström deltog.

Balettdans i norr. En förälder till barn på Svenska Balettskolan i Piteå skriver en vädjan till kultur- och utbildningsministrarna angående den planerade nedläggningen. Bilden är från en sommarkurs i Piteå 2017 där Sophia Nilssson, Emilia Larsson och Johanna Häggström deltog.

Foto: Simon Olofsson

Luleå2018-01-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Brev till utbildningsminister Gustav Fridolin och till kulturminister Alice Bah Kuhnke

Ärade Ministrar. Jag vänder mig till Er som i egenskap av ämbetsinnehavare månar om att Sverige ska framstå som ett land där kultur- och konstutveckling i alla dess former främjas på ett gott sätt. Av denna anledning önskar vi belysa en problematik i samband med den planerade nedläggningen av Svenska Balettskolan i Piteå.

Som bekant finns det tre balettskolor i Sverige: två skolor i den södra delen av Sverige − i Stockholm och Göteborg. Den tredje och enda skolan i hela den norra delen finns i Piteå. Balettskolan i Piteå etablerades med hänsyn till de oproportionellt långa geografiska avstånden för elever som är villiga att satsa sin framtid på utbildning och utveckling inom detta område. På skolan finns framstående pedagoger som på högsta nivå undervisar begåvade ungdomar. Skolan är som sagt den enda i hela norra Sverige med upptagning inom flera hundra kilometers radie. En del av dess elever pendlar flera mil dagligen, andra ordnar övernattningar inom närområdet, allt för att kunna uppfylla sina drömmar om att bli professionella dansare. En måttstock på deras engagemang är det faktum att de jobbar 8-9 timmar varje dag.

Man kan inte bortse från skolans betydande roll för spridning av kultur inom regionen. Eleverna uppträder periodvis för allmänheten med moderna, klassiska och folkloristiska dansuppvisningar. De besöker skolor, bildnings- och kulturcentrum där de visar upp sina färdigheter. Inom skolan hålls även workshopar med medverkan av framstående världsartister och pedagoger från hela Europa. Minst en gång i månaden organiserar pedagogerna gemensamma utflykter till dansföreställningar där eleverna ges möjlighet att träffa etablerade dansare och ta del av deras erfarenheter.

Varje år organiseras ett studiebesök till Stockholm för femteklassare. Förutom att besöka staden träffar de eleverna vid Kungliga Svenska balettskolan, besöker deras lektioner och utbyter erfarenheter. De har också möjlighet att besöka Kungliga Operan, träffa dansarna, ta del av verksamheter bakom kulisserna och avslutningsvis se på en dansföreställning. Allt detta för att visa eleverna att tack vare motivation och hårt dagligt arbete har de möjlighet att, efter några år, stå på denna scen, och för att visa att de har lika goda chanser att bli professionella dansare som deras jämnåriga från Stockholm eller Göteborg.

Avslutningsvis kan det inte nog understrykas att Svenska Balettskolan i Piteå är kulturspridare inte enbart för kommuninnevånare utan även för en betydande del av regionen. Skolan utgör en betydande del av den rika musik- och kulturtradition som erbjuds i den norra delen av Sverige i form av Musikhögskolan i Piteå, Framnäs folkhögskola och dess musiklinjes höga status samt Länsmusiken i Norrbotten.

Svaga finanser verkar ha motiverat nedläggningsbeslutet. Proaktivt motiv, men är det tillräckligt för att kulturellt försvaga den norra regionen? För att utbilda sig inom området dans måste man starta i 10-årsåldern. Nuvarande elever har fått sin chans att uppfylla sina drömmar. Om den planerade nedläggningen genomförs kommer efterföljande generationer inte att kunna ta del av en dansutbildning, om inte hela familjen är beredda att byta livsmiljöer, skolor och arbeten genom att lämna Norrland och söka sig till södra Sverige där utbildningsmöjligheterna kommer att finnas kvar. Är det rimligt? Hur står detta i paritet med regionalpolitiska mål vad gäller Norrland, landsbygd,arbetstillfällen, utbildningsmöjligheter?

Vi är övertygade om att beslutet om nedläggning kan motiveras av ekonomiska faktorer men konsekvenserna blir att möjligheterna till en balettdansutbildning kommer att endast ges som en möjlighet till barn och ungdomar i Sveriges södra del. I norr kommer de möjligheterna att försvinna.

Med hänsyn till ovanstående ber vi Er att undersöka möjligheten att bevilja ekonomiskt stöd till Piteå kommun för fortsatt drift av Svenska Balettskolan, till fromma för barnen, kommunen, Norrbottensregionen och hela vårt land.

Vänligen,

Jacek Onuszkiewicz

Förälder till barn på Balettskolan