Barnet i fokus - en framtidsvision?
Att se en förälder bli misshandlad är en allvarlig form av psykisk misshandel. Men långt ifrån alla barn som lever med våld i sin familj uppmärksammas av myndigheter eller vuxna i sin närmiljö.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I några av Sveriges kommuner finns ett utvecklat stöd till barn där våld förekommer i hemmet, men kvaliteten på stödet varierar kraftigt. Att satsa på ett våldsförebyggande arbete är viktigt - både ur ett individ - och samhällsperspektiv och här vilar ett stort ansvar på socialtjänsten.
Rädda Barnen i Norrbotten och Kvinnojourer i Norrbotten ser att bristerna i myndighetssamverkan kring barn i utsatta situationer är allvarliga och bör utvecklas för att bättre tillgodose barnets rättigheter.
Barnkonventionens artikel 19 säger att barnet har rätt till skydd mot alla former av våld, övergrepp, vanvård och försummelse. Alla stater, däribland Sverige, som har ratificerat konventionen ska vidta alla lämpliga åtgärder för att skydda barnet.
Rädda Barnen genomförde 2008 en kartläggning, "Stöd till barn i utsatta situationer - en fråga om bostadsort". Av Norrbottens 14 kommuner har 8 svarat. Endast 4 av de svarande kommunerna erbjuder krissamtal och ännu färre erbjuder gruppverksamhet för barn som bevittnat eller upplevt våld i hemmet.
Ett argument som många kommuner använder är att de har så få invånare att det inte finns underlag för grupper, men det finns goda exempel i Sverige där kommuner har gått samman för att ge barnen den rätt de har till stöd. Det borde vara genomförbart också i Norrbotten.
Många barn som kommer med sin mamma till kvinnojouren har behov och rätt till hjälp att bearbeta sina upplevelser. Några kvinnojourer i landet, men alldeles för få, har anställda med kompetens att stödja barnet.
Det är beklämmande att Luleå kommun inte satsar medel så att Kvinnojouren Iris, som enda kvinnojour i länet med barnverksamhet, även fortsättningsvis kan ge stöd och hjälp till barn.
I dag finns Barnahus på 22 olika orter. Det nordligaste finns i Umeå. I ett barnahus är barnet i "fokus". Istället för att barnet ska träffa myndighetspersoner vid många tillfällen, samlas polis, åklagare, sjukvård och socialtjänst runt barnet. Barnet behöver då bara berätta en gång vad det utsatts för.
I oktober 2009 presenterades en utredning om att starta ett samarbetscentrum i Norrbotten bland annat för våldsutsatta barn. Det som saknas är ett politiskt beslut. Låt barnahus bli en prioriterad valfråga för alla politiska partier i Norrbotten under 2010!
Vi anser att Norrbottens kommuner och myndigheter ska, ensamma eller i samarbete med andra:
4 Erbjuda krissamtal och stödgrupper för barn som bevittnat eller upplevt våld i hemmet
4 Fatta beslut om ett barnahus i Norrbotten
4 Utveckla samarbetet mellan olika samhällsorgan och ideella organisationer.