Bekämpa organiserad brottslighet lokalt
Det finns all anledning för kommuner, myndigheter och organisationer i Norrbotten att motverka organiserad brottslighet. Förutsättningarna är goda eftersom brottsligheten är beroende av lokalsamhället för att kunna sälja de förbjudna och "skattefria" varorna och tjänsterna.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Organiserad brottslighet finns i själva verket här och nu. Dessutom ofta i mindre dramatiska former än på film och tv. Smuggelcigaretter säljs billigt under disk. Krogar utökar sortimentet med svartsprit. Diesel smugglas in i landet. Sexuella tjänster säljs i lägenheter och på hotell. Organiserat svartarbete döljer sig bakom renoveringsfasaderna. Stöldgods blandas upp med vanliga varor på butikernas hyllor eller säljs från lagret. Dopningspreparat byter ägare på gym. Narkotika langas till ungdomar. Illegala spelautomater står uppställda både här och där.
Brottslighet mitt i lokalsamhället drabbar också lokalt. Människor blir beroende av droger och spel. I spåren följer sociala problem och utslagning. Inte minst småföretagare utsätts för organiserade stölder. Företag möter också illojal konkurrens från svartarbete. Samhället går miste om skatteinkomster.
Till detta kommer otillåten påverkan mot myndighetspersoner, brottsoffer och vittnen genom trakasserier, hot, våld och korruption. Särskilt företagare utsätts för utpressning. Viss brottslighet som människohandel utgör en kränkning av människans värde.
Det finns därför all anledning för kommuner, myndigheter på lokal nivå och organisationer att motverka organiserad brottslighet. Vinsterna med ett sådant arbete är uppenbara. Förutsättningarna är också särskilt goda eftersom brottsligheten är beroende av lokalsamhället för att kunna sälja de förbjudna och "skattefria" varorna och tjänsterna.
Mycket görs redan lokalt. I Norrbotten har en handlingsplan mot organiserad brottslighet upprättats gemensamt av kommuner och myndigheter. Kommunerna arbetar enligt handlingsplanen med olika administrativa åtgärder, och Luleå kommun ser bland annat över sin upphandling för att se till att kommunen inte upphandlar av företag kopplade till den organiserade brottsligheten.
Brå har regeringens uppdrag att stödja, utveckla och följa upp det lokala brottsförebyggande arbetet mot den organiserad brottslighet runt om i landet. Vi gör det i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och en rad myndigheter och organisationer. På en del håll har det lokala förebyggande arbetet kommit långt, men på åtskilliga platser finns mycket mer att göra.
Nyligen lanserade Brå och SKL en handbok med åtgärder mot organiserad brottslighet. Det är ett i raden av initiativ och fler kommer att följa eftersom det är i lokalsamhället brotten bäst kan förebyggas.
Det är de förbjudna och "skattefria" varorna och tjänsterna som gör att organiserad brottslighet aldrig kan minska på allvar enbart genom brottsbekämpning. Tillgång och efterfrågan bärs upp av många människor och intressen både i och utanför Sverige.
Det går inte att sätta en marknad bakom galler. Därför behöver polis, tull och åklagare hjälp av kommuner, myndigheter utanför rättsväsendet och organisationer i Norrbotten.