Erik ser ledsen ut, hänger med huvudet och går mest för sig själv. Erik är kraftigt överviktig. Skolkuratorn kopplas in och det visar sig att Erik är mobbad. Skolans mobbningsteam aktiveras.
Sara går i åk 8 och skolkar. Hon har inte varit i skolan på flera veckor. Socialtjänsten är inkopplad. Skolkuratorn ringer varje dag och gör hembesök för att försöka få med sig Sara till skolan. Vid ett tillfälle när de samtalar berättar Sara att hon är så orolig för sin mamma som har cancer. Skolkuratorn ordnar så att Sara får träffa mammans läkare och ställa frågor.
Skolkuratorn fortsätter att stötta Sara och har även samtal med Sara och henens mamma.
Maja sköter inte sin hygien. Hon är svår i kontakten och läraren kontaktar kuratorn. Efter att ha träffat Maja vid några tillfällen (Maja talar knappt alls) kontaktar skolkuratorn föräldrarna, och remitterar Maja till BUP.
Vad kan då skolan göra och vad är skolans ansvar?
Skolan ska enligt den nya skollagen som träder i kraft den 1 juli se till att eleverna har en bra miljö för sin kunskapsutveckling och sin personliga utveckling. Elevhälsans roll ska vara hälsofrämjande och förebyggande. Elevhälsan har ett särskilt ansvar för att undanröja hinder för varje elevs lärande och utveckling.
Lagen skärper också kraven på elevhälsan och dess förebyggande och hälsofrämjande roll. Alla skolor ska ha tillgång till psykosocialt stöd och i lagen står att alla elever ska ha tillgång till kurator, psykolog och specialpedagogisk kompetens.
Bilden av att barn och unga mår allt sämre bekräftas av flera olika rapporter.
På Folkhälsoinstitutets hemsida kan man läsa den nationella kartläggningen av barns och unga psykiska hälsa som genomfördes 2009.
Den bekräftar bilden av allt fler unga som besväras har huvudvärk, magont, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, bristande välbefinnande och sociala problem. I årsrapport 2010 ger Rädda Barnen en bild av marginaliserade barn. Elva procent av alla barn lever i fattigdom. I familjer med små kontantmarginaler är det vanligare att barnen har ont i huvudet, ont i magen och att de har sömnsvårigheter .
Skolkuratorn är skolans psykosociala expert. Skolkuratorn är motor i skolans förebyggande arbete och har ett stort ansvar i skolans mobbningsförebyggande arbete.
I uppdraget ingår att tidigt fånga upp barn som visar tecken på att fara illa. Samtala med dem, deras föräldrar och/eller lärare. Skolkuratorn samarbetar också med elevhälsans övriga professioner och med socialtjänsten för att elever ska få den hjälp de behöver.
I dag har skolkuratorerna på tok för stora elevunderlag. I en undersökning som Akademikerförbundet SSR riktade till våra skolkuratorer i maj 2010 framkom att över 50 procent av kuratorerna ansvarar för mellan 400 och 800 elever. Samtidigt uppger 80 procent att deras arbetsbörda blivit tyngre därför att barn i lägre årskurser använder kurator mer och fler föräldrar söker hjälp.
Nu träder äntligen den nya skollagen i kraft! Den nya lagen innebär att elevhälsan måste förstärkas och fler kuratorer anställas. Det är därför vi med förvåning konstaterar att vissa kommuner, till exempel Sundsvall och Piteå, struntar i skollagens intentioner och i stället skär ner på antal skolkuratorer. Men i Jönköpings kommun har de anställt åtta nya skolkuratorer, allt för att deras elever ska få det stöd de behöver.
Akademikerförbundet SSR kommer noga att följa varje kommuns ställningstagande när det gäller utvecklingen av elevhälsan och anställningen av fler skolkuratorer. Vi uppmanar landets kommuner och skolchefer att ta lagen på största allvar.