Borg bromsar saneringen

I Norrbotten finns i dag ett stort antal förorenade områden, platser där giftiga kemikalier eller metaller långsamt sipprar ut i miljön och i förlängningen riskerar att nå vårt dricksvatten och våra matbord. Trots detta lägger regeringen alldeles för lite resurser för att lösa problemet, med konsekvensen att giftiga områden blir utan sanering med risk för de boende i området som följd.

Foto: Ingvar Svensson/SvD

Luleå2013-03-06 03:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Problemet med områden som förorenats av gamla industrier eller på annat sätt är väl känt. I hela Sverige finns över 20 000 förorenade områden och länsstyrelsen har identifierat elva områden i Norrbotten som utgör en mycket stor risk.

Det kan vara allt från gamla sågverk, till nedlagda kemtvättar eller soptippar, där farliga ämnen har använts och som nu behöver hanteras. I riksdagen råder det en bred enighet över blockgränsen om att dessa områden måste saneras.

Det mål om giftfri miljö som riksdagen tagit beslut om säger att vi senast 2020 ska ha nått ett Sverige där "Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället inte ska hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden."

Trots detta konstaterar Naturvårdsverket självt att de satsningar som görs på sanering inte räcker på långa vägar. Då väljer regering att skära ned och avsätter nu bara drygt två tredjedelar av de pengar som Naturvårdsverket menar behövs, med resultatet att förorenade områden i hela Sverige blir utan sanering. Vi vet vad som behöver göras, men Anders Borg agerar bromskloss och vägrar avsätta de medel som behövs.

I väntan på pengar som inte kommer fortsätter många områden att utgöra risker för både människor och miljö. Det är inte rimligt av regeringen att ena dagen säga att man står bakom målet om en giftfri miljö, och den andra dagen inte avsätta de resurser i budgeten som Naturvårdsverket säger behövs för att kunna uppnå målet.

Det är oseriös politik som utsätter boende nära områdena för risker.

Miljöpartiet avsätter i vår budget de pengar Naturvårdsverket säger sig behöva. Det är dags för regeringen att göra detsamma.

Läs mer om