Bygg inte på lösan sand

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /

Luleå2009-01-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Försvarsminister Sten Tolgfors skriver i NSD om ett antal beslut som fattats i syfte att stärka det svenska försvaret utifrån den hotbild mot vårt land som numer blir allt tydligare.
Försvarsministern har i och för sig rätt i att vi måste stärka försvaret av det egna landet, upprätthålla en god beredskap, nedprioritera insatser i utlandet och bredda försvarsmaktens rekryteringsbas. Sten Tolgfors har också en poäng i att hemvärnet måste ändra inriktning för att bättre motsvara de krav som kan komma att ställas på det.

Ministern drar dock fel slutsats när han framhärdar i ett insatsförsvar byggt på frivillighet. Ett litet land som Sverige kan i militära sammanhang bara vara bäst på en sak och det är att försvara det egna territoriet och göra detta så envist att ingen motståndare kommer att anse det mödan värt att försöka sig på ett angrepp.
Varför behåller Finland den allmänna värnplikten och territorialförsvarstanken? Kan det vara så att deras analys av det säkerhetspolitiska läget bättre än vår motsvarar det faktiska läget i vår omvärld och har vi något att lära av dem?
Exempel som Vietnam och Afghanistan visar att stormakten har svårt att motivera de uppoffringar som krävs för att vinna ett krig i fjärran land mot en motståndare som vägrar ge sig.
Av exemplet Georgien, däremot, lär vi oss hur snabbt stormakten med relativt små styrkor kan utmanövrera det lilla landets ännu mindre insatsförsvar och hur fåfängt det är för ett litet land att för sitt försvar förlita sig på hjälp från utlandet.

Vad riksdagens politiker och Sveriges generaler borde inse är att vi aldrig kommer att kunna försvara vårt land med en försvarsmakt bestående av ett litet antal yrkessoldater.
För att vi ska kunna vara uthålliga och avskräckande behövs ett stort antal grundutbildade män och kvinnor som finns över hela landets yta och inte bara där stormakten med överlägsen teknologi lätt kan slå ut dem. Mest av allt behövs dock en tro hos befolkningen på att landet kan och ska försvaras mot alla angripare.
För att nå uthållighet och en ökad tro på den egna förmågan att försvara landet måste vi ha en allmän värnplikt ty ingen, varken Nato eller EU, kommer att försvara vårt land åt oss om svenskarna inte är beredda att göra det själva.

Endast genom att vara trovärdiga i våra egna och omvärldens ögon kan vi nå en tillräcklig avskräckande förmåga för att trygga vårt lands fred och frihet även i framtiden.
Ett råd till regeringen och till övriga partier i riksdagen är därför att bygga på hälleberget och inte på den sand av insatsförsvar och alliansberoende som genom den senaste tidens utveckling i exempelvis Kaukasus visat sig så lös.

µ Svar till Sten Tolgfors, NSD Debatt den 19 januari.
Läs mer om