Coronakrisen är en arbetsmarknadskris

Krister Johansson, ordförande i LO-distriktet i norra Sverige.

Krister Johansson, ordförande i LO-distriktet i norra Sverige.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Luleå2020-04-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronaviruset utsätter nu hela vårt land för hårda påfrestningar. Dessa påfrestningar och de kostnader de för med sig måste bäras solidariskt. Våra medlemmar ska inte betala med sina jobb och sin trygghet.

Coronakrisen är också en arbetsmarknadskris. Enbart i våra län har nu tusentals permitterats och varslats om uppsägning. För många som har de mest otrygga anställningarna innebar tvärniten att de redan nu slungats ut i osäkerhet.

Nu behövs trygghet och den svenska modellen. Och den har redan börjat leverera. Vi har till exempel snabbt fått till stånd ett system för korttidspermitteringar, men det behöver byggas ut. Staten måste ta en större del av lönekostnaden så att människor slipper att sägas upp.

Vi behöver dock fler uthålliga insatser för att komma igenom krisen och som ger trygghet åt länets/kommunens arbetstagare.

Därför kräver styrelsen i LO-distriktet Norra Sverige att:

• Förbättra a-kassan kraftigt. Både grundbeloppet och taket måste höjas, och inte bara under krisen. Dessutom måste det bli mycket lättare att kvalificera sig. Det skulle inte minst ge mer trygghet åt de många som idag är timanställda.

• Öka stödet till sjukvård och omsorg. Inför ett tillfälligt stopp för personalneddragningar inom offentlig sektor, särskilt inom vård och omsorg.

• Satsa på utbildning. Inte minst inom välfärden kommer vi inom några år i kommun/region att behöva anställa xxx personer för att upprätthålla kvalitén. På så sätt kan vi både trygga välfärden och underlätta för arbetslösa att kunna ta framtidens arbete.

LO-distriktet norra Sverige föreslår att Norrbotten och Västerbotten nu samlar arbetsmarknadens parter och inventerar vilken kompetens arbetskraften behöver de närmaste åren. Det är dags att sätta spaden i marken och anordna dessa utbildningar.

Även vanliga löntagare måste klara sig när samhället utsätts för stora påfrestningar. De påfrestningar vi nu utsätts för måste vi möta tillsammans. Trygghet för vanligt folk är trygghet för Sverige.

Läs mer om