Dags att öppna ögonen

Det som hänt hos överförmyndarnämnden i Boden är att några gode män och förvaltare har slunkit genom kontrollsystemet för vilka som bör betraktas som rättrådiga, erfarna och i övrigt lämpliga män och kvinnor kvalificerade att hjälpa behövande människor ute i samhället att få vardagen att fungera.

Foto: JESSICA GOW

Luleå2010-04-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Om dessa personer har förorsakat huvudmän skada återstår att se.
Tack och lov är sådana händelser sällsynta och dessa enstaka ärenden bör inte få den dimensionen att hela verksamheten drabbas och solkas ner.
Signaler om eventuella oegentligheter ska alltid tas på största allvar och omgående utredas och åtgärdas.
Personer dömda för ekonomiska bedrägerier eller våldsbrott ska naturligtvis inte utses som gode män eller förvaltare. Det är nog alla eniga om. Dagens kontrollsystem bör bli finmaskigare och följas upp kontinuerligt.
Inga nämnder eller förvaltningar är ofelbara, alltid finns det någon skavank som når dagens ljus förr eller senare.
Inom socialförvaltningen finns anmälningssystemet Lex Sara och Lex Maria som ger en tydlig signal till självrannsakan för både tjänstemän och nämnd .
Kanske dags att inför Lex Oskar i överförmyndarnämnden.

Jag måste ge en jättestor eloge till alla gode män och förvaltare som utför fantastiska insatser och som möjliggör för så många hjälpbehövande att kunna leva ute i samhället och få hjälp med att bevaka sina rättigheter och även skyldigheter.
Behovet av gode män och förvaltare ökar för varje dag som går. Det är högst olyckligt att dessa enstaka händelser har fått sådana dimensioner i dagspressen att bra gode män och förvaltare tar åt sig av kritiken trots att det är bara ett fåtal som berörs.
Det är stora krav som ställs på gode män och förvaltare. De ska vara både ekonomiskt sinnade och ska även kunna hantera juridiska ärenden samt vara spindeln i nätet mot andra myndighetspersoner som huvudmannen har att göra med.

Som politiker beklagar jag att vi statusmässigt och lönemässigt fortfarande betraktar dessa människors insatser som mera eller mindre ideella.
I dag ligger ett genomsnittsarvode på 8 000 kronor brutto per år och huvudman.
Den som städar huvudmannens lägenhet har avtalsenlig lön, reglerade arbetstider, samt en arbetsgivare som bevakar deras arbetsmiljö.
En god man eller förvaltare har den hjälpbehövande som arbetsgivare som tillika ska ansvara för en bra arbetsmiljö. Avtalsenliga löner saknas , likaså trygghetsförsäkringar vid olycksfall och ansvarsskada.
Det låter helt absurt i mina öron så kan vi inte fortsättningsvis ha det .
Behovet av gode män och förvaltare ökar för varje dag som går, svårighetsgraden i ärendena ökar också . Vilka ställer upp när vi har "nött ut 30- och 40-talisterna" om vi inte ändrar dagens villkor?

Vi kan inte längre blunda för verkligheten, den har redan hunnit ikapp oss. Nu måste vi politiskt göra något åt detta .
Framtiden bjuder på fler och fler ärenden varav många fler än tidigare kan betraktas som tunga, svåra och tidskrävande. Låt oss arbeta för att höja statusen, lönevillkoren och kompetensen för denna stora grupp av ställföreträdare som i dag arbetar på i stort sett ideell basis.
Alla vi politiker bär ett gemensamt ansvar att synliggöra och förbättra detta viktiga område .
Läs mer om