Dags att ta krafttag mot bemanningsföretagen
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi får ibland höra att hyrläkare är mer effektiva. De tar emot fler patienter, men glöm då inte allt som de inte gör.
De deltar inte i teamarbetet och har inget uppföljningsansvar, vilket bidrar till att skapa en pressad arbetssituation för de fast anställda. Ett fungerande team stöttar varandra och gör arbetsplatsen bättre och mer stabil.
Problemen med inhyrda stafettläkare är störst i de verksamheter som har störst behov av kontinuitet, inom primärvården och psykiatrin.
Problemen är omfattande. Läkare säger upp sig för att återanställas som hyrläkare.
Många landsting har regler om att inte hyra in personal som arbetar i det egna landstinget. Problemen är att dessa regler inte följs. Alla landsting måste samverka för att stoppa denna rundgång av personer, som har som enda effekt att personalkostnaden dubbleras.
Landstingspolitiker, verksamhetschefer, läkare, sjuksköterskor och vårdpersonalens fackföreningar måste samlas nationellt för att skapa en hållbar personal- och kompetensförsörjning. Vänsterpartiet vill se en nationell handlingsplan där alla landsting samarbetar för att göra bemanningsföretag överflödiga.
Vi föreslår följande åtgärder.
På kort sikt:
4 Ett samarbete mellan alla landsting för att förhindra att landstingen hyr in varandras läkare.
4 Skärpta regler för personalens bisysslor inom vården.
På lång sikt:
4 Fler utbildningsplatser för läkare. För Norrbottens del handlar det om fler platser i Umeå, med delar av utbildningen förlagd till Sunderby sjukhus.
4 Fortsatt satsning på och styrning av läkarnas ST- och AT-tjänster efter vårdens behov.
4 Översyn av jourlinjer och läkarnas arbetstider. Låt läkarnas arbetstid styras av patientsäkerhet och en hållbar personalpolitik. Piloter och lastbilschaufförer har reglerad arbetstid på grund av säkerhet, men läkare kan ha flera arbetsgivare och arbeta hur mycket som helst.
Förra gången kostnaderna för bemanningsföretag rusade iväg samarbetade landstingen för att ta tag i frågan. Nu är det dags igen.
Alla landsting måste ta den här frågan på allvar och stoppa den pengarullning som inte går till någon förbättring av vården.