Daniel Eneslätt, jag vet för jag var med

Luleå2010-04-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
µ Svar till Daniel Eneslätt,
NSD Debatt den 30 mars.

Vi pratar om varandra. Du pratar om enskilda fackliga medlemmar som vill engagera sig i politiken. Det är inget fel med det. Tvärtom. Det skulle vara bra om fler engagerar sig i kommunpolitiken. Du själv, Daniel, är ett bra exempel på detta.
Det jag skriver om är en organiserad facklig påverkan på kommunpolitiken. Framhejad av den senaste Socialdemokratiska partikongressen.
Mona Sahlin pratade hela tiden om "vi" när hon nämnde partiet och de fackliga organisationernas kamp mot den moderatledda alliansen.
Varför är jag så orolig för den organiserade fackliga styrningen av kommunpolitiken i Kiruna? Det beror på historien och samhällsutvecklingen i Kiruna.

När Hjalmar Lundbohm var disponent
i LKAB i början av 1900-talet tillsatte han vännen Bengt Lundgren i sin ledningsgrupp. Bengt Lundgren kom att leda alla viktiga politiska nämnder och styrelser. De två kom att leda samhällsutvecklingen av unga Kiruna till ett mönstersamhälle.
När jag flyttade till Kiruna och började med politiken på 1980-talet, så hade de fackliga organisationerna "fasta" ordförandeposter i en del nämnder. Till exempel hade Gruvtolvan ordförandeskapet i skolan och miljö- och byggnadsnämnden. Politisk erfarenhet eller ledarförmåga var av mindre betydelse.
Jag vet för jag var med.
När jag satt i länsstyrelsen i slutet av 1990-talet skrev landshövdingen och blivande SAP-ordföranden Björn Rosengren under ett löfte om att ingen kommunalare skulle sägas upp och att de kommunala verksamheterna inte skulle utsättas för konkurrens.
Jag vet,för jag var med.
Sex-timmarsdagen i hemtjänsten skulle sägas upp av sossarna. Den fackliga organisationen Kommunal bromsade och hotade. Uppsägningen av avtalet fördröjdes flera år av facket, inte av politiken.
Jag vet för jag var med.
2004 bildade vi en allians bestående av Socialdemokraterna, Norrbottens sjukvårdsparti, Moderaterna, Same listo, Kristdemokraterna och Miljöpartiet och skrev ett samarbetsavtal, som godkändes av alla partiers medlemmar.
Allt gick bra fram till dess att Gruvtolvans styrelse och medlemsmöte inte tyckte om valfrihet inom äldreomsorgen. I Nordnytt påstod Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö att borgarna skulle kastas ut ur stadshuset. Man till och med tågade upp till kommunalrådet och slog näven i bordet.
Vi "borgare" åkte ut ur stadshuset i oktober 2008 och kommunen fick två kommunalråd i stället för ett.
Jag vet för jag var med.

Det värsta av allt var att du, Daniel Eneslätt (S), också var med.
Du var med på att samarbetsavtalet med "borgarna" skulle hålla till mandatperiodens slut 2010. Men du lät facken slänga ut oss "borgare".
Vi i den borgerliga alliansen har skapat ett varmare samhälle. Ingen "glöms" bort som "förtidspensionär". Ni sossar pensionerade 140 personer om dagen i förtid. Ibland 30-40-åringar, som med förtidspensionen kommer att gå mot en ekonomisk fattigdom i detta pensionssystem som bygger på livslön.
Vi i den borgerliga alliansen har synliggjort dessa personer och försöker få dem tillbaka till samhället via arbete eller åtgärder.
Det är ett varmt samhälle.
Läs mer om