Det visade sig att odlingarna även innehöll ett drygt 40-tal plantor av den icke tillåtna GMO-potatisen Amadea. Ansvaret för den havererade kontrollen vilar på Plant Science Sweden/BASF, som beordrades förstöra stora delar av skörden som en säkerhetsåtgärd. Och det är just säkerhet diskussionen om GMO och jordbruk handlar om.
Ett hållbart jordbruk måste grundas i tillförlitlighet. Vi måste kunna lita på att vår mat är säker och djurens foder ofarligt. Om det finns ens en liten risk att en GMO-växt kan få negativa konsekvenser för miljö eller hälsa måste försiktighets-
principen anammas. Så lyder EU:s lagstiftning.
Samtidigt finns en betydande risk att Amflora blandas med vanliga potatissorterna, eftersom det är så gott som omöjligt att tillgodose ett fullständigt skydd för att växter och frukter sprids på olika sätt.
GMO-potatisen Amflora har modifierats för att producera stärkelse till exempelvis pappersindustrin, men har även tillförts en antibiotikaresistent så kallad markörgen. Antibiotikaresistens är ett oerhört allvarligt problem i världen.
Enligt Världshälsoorganisationen och Europeiska läkemedelsmyndigheten kan den gen som finns i Amflora utgöra ett hot mot den grupp antibiotika som är viktig i kampen mot allvarliga, globala sjukdomar. Samtidigt saknas oberoende forskning om eventuella risker med GMO-potatisen, och lagen om försiktighetsprincipen har förbisetts.
Den "forskning" som ligger till grund för utvärderingen av Amflora är både bristfällig och har genomförts av industrin själv. Men Sveriges regering har ändå tillåtit att Amflora odlas av kemijätten.
I år vill Plant Science Sweden/BASF återuppta odlingen av GMO-potatisen i Tornedalen med Jordbruksverkets välsignelse. Samtidigt anser 8 av 10 svenskar att GMO inte är tillförlitligt för framtiden, och i Europa har fler än 1,2 miljoner skrivit under Greenpeace petition om att förbjuda GMO-odling.
I Norrbotten motsätter sig både allmänhet, företagare, vissa politiker och miljögrupper att länet används som gentekniskt försöksområde.
Greenpeace tar inte ställning mot traditionell växtförädling eller annan genforskning, men vi anser i likhet med EU:s lagstiftning att försiktighetsprincipen måste råda när det handlar om jordbruk och livsmedel. Med tanke på att det finns GMO-fria potatissorter med liknande stärkelsesammansättning är det obegripligt att man väljer ett alternativ som innebär risker.
Sveriges regering, som ju faktiskt klagat på EU:s dåliga riskbedömning, måste leva upp till målen om ett hållbart jordbruk i balans. Det innebär ett stopp för all GMO-odling.