Därför tvingas vi överklaga
Nu får det vara nog. Precis så kändes när vi tillsammans med övriga oppositionspartier på landstinget överklagade OBS-platsbeslutet från den 4 april 2008. I länsrätten och senare även i kammarrätten fick vi svart på vitt att landstingsledningen (S, V och MP) brutit mot grundläggande kommunalrättslig lagstiftning i samband med beslutet.
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Landstingsledningen har nu återigen, visat sin närmast arroganta hållning till landstingsfullmäktiges inflytande i den demokratiska processen. Man vill helt enkelt fatta de viktiga besluten på sin egen lilla kammare och minimera valda fullmäktigeledamöters inflytande. Det har till och med gått så långt att man vill låta tjänstemännen ta över folkvaldas inflytande.
Allt det här kom i dagen i samband med att frågan om OBS-platser i Haparanda togs upp för beslut den 18-19 november 2009.
Punkt 3 i beslutet lyder:
"Beslut om förändringar av antalet vårdplatser med undantag för observationsplatser är fortsättningsvis arbetsbeslut i berörda verksamheter inom redovisade avgränsningar. Förändring av antalet observationsplatser ska fortsättningsvis fastställas av landstingsstyrelsen".
Ovannämnda text lämnar i princip "alla dörrar öppna" för arbetsbeslut av enskilda tjänstemän i landstinget. Förändringar av antalet vårdplatser på våra sjukhus och vårdcentraler har alltid tidigare varit föremål för debatt och beslut i landstingsfullmäktige.
Väljarna ska via sina valda ledamöter ha ett direkt inflytande på vårdens omfattning, kvalité och struktur. Sådana ärenden ska enligt vår uppfattning avgöras av landstingets högsta beslutande organ, fullmäktige.
Neddragningar av allt från enstaka till samtliga vårdplatser i länet kan från och med nu genom beslutet, genomföras utan föregående debatt i landstingsfullmäktige och utan allmänhetens kännedom. Ett litet antal observationsplatser som är kvar lämnas till beslut i landstingsstyrelsen.
Enligt vår mening ska också förändringar av antal OBS-platser beslutas i landstingsfullmäktige. De så kallade arbetsbesluten av enskilda tjänstemän kan troligen inte prövas av domstol.
Vi i oppositionen liksom enskilda medborgare i Norrbotten hamnar härigenom i en "Moment 22"-situation och kan inget göra. Norrbottens Sjukvårdsparti kan inte frigöra sig från tanken att detta är ett led i att etappvis och gradvis "avlöva" ett eller flera sjukhus i länet utan föregående debatt och offentlighet.
Detta är skälet till att vi tvingats gå till länsrätten för att pröva beslutets laglighet.