Arbetskrafts- och kompetensförsörjningen i Norrbotten och Västerbotten står inför stora utmaningar. Utmaningar som kommer ha påverkan på tillväxten, näringslivet och den offentliga sektorn. Men vi har gemensamma möjligheter också. Den utrikesfödda kompetensen som kommer till våra län behöver vi ta tillvara på, men vi behöver även ge våra ungdomar bästa möjliga förutsättningar. Detta är nyckelkomponenter för att vi ska klara de framtida behoven bland länens arbetsgivare.
Befolkningen i Norrbotten och Västerbotten blir allt äldre, samtidigt som den arbetsföra andelen minskar. Allt färre ska försörja allt fler. Men det är inte bara vår befolkning som åldras, även våra privata företagare blir äldre. Västerbottens län har dessutom den högsta medelåldern hos privata företagare. Omkring 30 procent av företagare i Norrbotten och Västerbotten önskar sälja sina företag inom 5 år på grund av ålder. Samtidigt ser vi en utveckling där arbetsgivare har ökande svårigheter att hitta arbetskraft som motsvarar deras kompetensbehov. En utveckling som har gått så långt att företag tvingats tacka nej till ny order på grund av arbetskraftsbrist.
När vi blickar framåt hittar vi prognoser från Länsstyrelsen Norrbotten och Region Västerbotten om 41 000 respektive 40 000 aviserade pensionsavgångar i Norrbotten och Västerbottens län fram till år 2025. Pensionsavgångar som innebär vakanser som behöver tillsättas. Ekvationen går helt enkelt inte ihop. Men vi har också stora gemensamma möjligheter.
Vi behöver även bli bättre på att förvalta och förädla den befintliga arbetskraften. Både våra ungdomar i utbildning, samt den arbetskraftsreserv som finns bland våra arbetssökande.
Bristen på information i skolorna om vilka kompetenser som efterfrågas i länen innebär att vissa väljer utbildningar som tyvärr inte ger arbete. Ett annat problem är utbudet av utbildningsmöjligheter. Inom vissa bristyrken minskas nu antalet utbildningsplatser i gymnasieskolorna. Exempel på detta är utbildningar till yrkesförare, maskinförare och kockar.
Att tillvarata den kompetensen som flyttar in till vår region från andra länder är en annan nyckelkomponent till att vi ska klara framtidens behov. Vi behöver erbjuda ett välkomnande integrationsklimat som motiverar till att stanna kvar och utveckla regionen. Möjligheten till jobb är en del av detta.
Ett problem som noterats är våra arbetsgivares tveksamheter till personer med olika typer av funktionshinder samt utrikesfödda personer med annan kulturell och religiös bakgrund. Trots att efterfrågan på arbetskraft ökar i snabb takt samtidigt som antalet arbetssökande minskar, sker ingen nämnvärd förändring bland arbetssökande i dessa grupper.
Självklart behöver vi en bättre matchning mellan arbetsgivare och arbetssökande, där kompetens och potential står i fokus. Det handlar inte bara om att matcha utbildning eller erfarenhet, vi måste även bli bättre på att identifiera och ta vara på de mjuka värdena.
Med det gemensamma projektet JobbMatchen vill vi nu ta en aktiv roll i arbetet med att säkerställa den regionala tillväxten. Genom insatser för att underlätta personalrekryteringen till regionens arbetsgivare vill vi visa på vikten av samarbete mellan det offentliga och det privata. Mellan myndigheter och näringsliv. Arbetskraftsbristen och kompetensbristen i Norrbotten och Västerbotten är varken kommuners eller näringslivets ensamma ansvar, här måste vi kunna samarbeta mot gemensamma mål.
Genom JobbMatchen krokar Arbetsförmedlingen, Företagarna, Länsstyrelsen Norrbotten, Region Västerbotten och näringslivet arm med varandra. Med stöd av Europeiska socialfonden ska vi bidra till att fler individer kommer i meningsfullt arbete och att fler arbetsgivare hittar kompetens som motsvarar deras behov. JobbMatchen är en bit på vägen för att kunna tackla arbetskrafts- och kompetensförsörjningsproblemtiken i länen.