De finns utrymme för fler kvinnliga företagare

Andelen kvinnor som startar företag i Sverige ökar. Men det behövs fler kvinnor som tar steget att göra affärer av sina idéer. Endast 28,7 procent av Sveriges företagare är nämligen kvinnor.

Luleå2010-03-11 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Mer än var sjunde företag i Sverige drivs alltså av en man. Ett mönster som återfinns inom i stort sett alla sektorer. Men det finns ett undantag. Inom sjukvård, vård och omsorg är nämligen andelen kvinnor som driver företag större än andelen män som driver företag.
Det är också en sektor som visat sig ha en stor tillväxtpotential. Sverige har 85 kvinnliga entreprenörer vars företag vuxit sig till en omsättning på över 25 miljoner kronor. Av dessa finns 35 procent inom vård, omsorg och skola.
Trots tillväxtpotentialen är det till antalet få som är företagare inom sjukvård, vård och omsorg. Det är en sektor som sedan länge präglats av stora offentliga arbetsgivare. Endast två procent av dem som är verksamma inom vårdsektorn är företagare. Det kan jämföras med till exempel byggsektorn där andelen verksamma som är företagare är 18 procent.

Ge valfrihet inför det fria valet om vård och omsorg i Kalix. Slutsatsen är enkel: Det finns ett stort utrymme för fler företagare inom sjukvård, vård och omsorg. De potentiella företagarna är kvinnor. Och chansen att företagen kommer att bli framgångsrika är stor.
Kommunerna är en viktig aktör i detta fall. Undersökningar har visat att desto större andel av vård, utbildning och omsorg som upphandlas i kommunen desto större blir andelen företagare bland arbetande kvinnor. Med en satsning på företagande inom vård, sjukvård och omsorg ökar alltså andelen framgångsrika företagarkvinnor i Sverige!
Kalix kommun måste ta sitt ansvar och avreglera sin sjukvård, vård och omsorg. Genom att införa Lagen om valfrihetssystem kommer vårdtagarens valfrihet och andelen företagare att öka.

I Företagarnas årliga rapport om hur jämställdheten inom företagandet utvecklas i Sveriges samtliga kommuner hamnar Kalix kommun på 255 plats av landets cirka 290 kommuner - en tillbakagång - förra året var vi på plats 183. Det är inte OK att politiken måste skapa bra företagsklimat i Kalix. Genom att införa Lagen om valfrihetssystem (LOV) kommer Kalix kommun ta ett viktigt steg mot ett mer jämställt företagande.
Att fler kvinnor startar företag i Sverige är också ett viktigt steg mot ett mer jämställt samhälle. Ett steg mot fler kvinnor i bolagsstyrelser och i de operativa ledningarna, mot fler kvinnor som äger och driver stora företag och det kapital som hör därtill, mot fler kvinnor med makt i näringslivet! Det ser vi fram emot!
Läs mer om