De svaga får betala nya käcka bidrag

När Fredrik Reinfeldt ska försvara varför regeringen inför förändringar som visats sig vara till de sämre för delar av befolkningen i våra trygghetssystem så står det för arbetslinjen. När Mona Sahlin och den rödgröna oppositionen föreslår förbättringar i vår välfärd kallar högern det för en tillbakagång till bidragslinjen.

Alliansledarna tycks tävla i nya käcka bidrag.Foto: jan-erik henriksson

Alliansledarna tycks tävla i nya käcka bidrag.Foto: jan-erik henriksson

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Luleå2010-04-13 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men frågan väljarna bör ställa sig är om det verkligen är så eller om det i själva verket är den borgerliga regeringen som driver den linjen. Genom att döpa om vissa skattesubventioner låter det som någonting nytt än vad det i själva verket är. Men hur beroende har vi blivit av dessa nya "bidrag" samtidigt som sjuka och arbetslösa fått betala ett högt pris för förändringarna.

Sedan valet 2006 har det införts ett antal nya "bidrag" som ett permanent rot-bidrag, ett rut-bidrag, ett jämställdhetsbidrag, ett vårdnadsbidrag och så vidare. Skillnaden är bara den att regeringen inte kallar det för bidrag utan i stället döpt om det till diverse skatteavdrag och bonusar. Nu så vill den införa fler bidrag till en eventuell kommande mandatperiod. Allianspartierna tycks tävla i att föreslå nya "käcka" bokstavskombinationer på bidrag för olika ändamål. Men hur beroende kan vi bli av dessa bidrag?
Denna omprövning av bidrag tycks vara ett nytt sätt att kunna använda dessa samtidigt som det känns mer passande i den borgerliga retoriken.
De kritiserade förändringarna i sjukförsäkringen har medfört minskade sjukskrivningar enligt regeringen. Har då människor blivit friskare efter att regeringen infört bestraffningar i systemet och som gjort stora besparningar för staten som kunnat användas till bland annat skattesänkningar till gynnade grupper?
Det statistiken däremot inte visar är att kostnaderna har övervältrats från staten till kommunerna. När människor utförsäkras hänvisas de till kommunernas försörjningsstöd (socialbidrag). Och det är något som vi måste acceptera om man får tro Christina Husmark-Perhsson, ansvarig minister.

Det är med andra ord en mycket hårdför politik som regeringen bedriver där människors väl och ve sätts på undantag. Ändå påstår den att med oppositionens politik hamnar människor i ett bidragsberoende, trots att regeringen infört fler bidrag än någonsin tidigare.
Ett motsägelsefullt agerande där den politiska verkligheten och retoriken än en gång inte går ihop.
Inför valet 2006 uttalade alliansen att man skulle minska "utanförskapet". Även detta har fått motsatt effekt. Fler människor än tidigare befinner sig i ett utanförskap. Antalet arbetslösa har blivit fler och sysselsättningen, mätt som andel, har också minskat. Detta enligt siffror från SCB.
När det gäller utanförskapet är det
70 000 fler som är i utanförskap än vid förra valet. Det visar en undersökning som riksdagens utredningstjänst har gjort, och då oavsett om man använder Moderaternas sätt att räkna eller inte.
Vi behöver en regering som satsar på jobben, får fart på tillväxten och som har ambitionen att både öka välfärden och minska klyftorna som nu dramatiskt har växt. Som nu blir fallet så kan man få gå ifrån hus och hem bara för att man har haft oturen att bli sjuk eller arbetslös, vilket kan drabba oss alla.
Sverige behöver en regering som förbättrar a-kassan och sjukförsäkringen, för i svåra situationer ska människor kunna känna sig trygga.

Läs mer om