De vill öka sin export - men hinder finns

De mindre och medelstora företagen ser ljust på framtiden, vilket framgår av vår nyligen genomförda undersökning med 300 underleverantörer. Dessutom vill de öka sin exportandel på sikt. Men det finns fortfarande betydande hinder som skulle kunna minskas väsentligt om bara den politiska viljan och kraften fanns.

Foto: Mark Earthy/SCANPIX

Luleå2010-07-10 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De största exporthindren för underleverantörerna, varav många återfinns i Norrbottenstrakten, är enligt vår undersökning etableringskostnader, finansiering och kulturella skillnader.
Sverige är ett av världens mest internationaliserade länder, samtidigt är det alltför få mindre och medelstora företag i Norrbotten som direktexporterar. Att satsa på underleverantörerna i Norrbotten och öka deras export är ett bra sätt att åter få svensk sysselsättning och tillväxt att blomstra.
Men stödet till dessa företag är i dag för svagt och för dåligt anpassat till deras vardag. Det är hög tid att de politiska partierna i årets valrörelse tar fram relevanta och konkreta åtgärdsprogram för exporten.
Resultatet av vår senaste undersökning bland underleverantörerna pekar på flera betänkliga brister och förbättringsmöjligheter för att underlätta för att starta eller öka deras export. Av de som redan exporterar så svarar knappt hälften att de skulle behöva en samarbetspartner i exportlandet för att kunna öka sin export. 13 procent skulle behöva finansiellt stöd.
De underleverantörer som ännu inte exporterar anger samma svar, men tillmäter alternativen lika stor vikt. Här kan politiker anpassa de riktade insatserna för att möta de behov som finns hos underleverantörsföretagen i Norrbotten.

De befintliga exportörerna anser att de största problemen är etableringskostnader (28 procent) följt av finansiering (20 procent) och kulturella skillnader (18 procent). Bara fem procent anger att ett utav de största problemen är svensk byråkrati, som ofta åberopas i den politiska debatten och argumentationen kring regelförenklingar.
Bland de underleverantörer som ännu inte exporterar så anses etableringskostnader och kulturella skillnader som huvudskäl och anges av 44 respektive 31 procent av de svaranden.
Norrbotten har goda möjligheter till ökad export, men trots den goda potentialen är det fortfarande alltför få företag som direktexporterar. Det är en ödesfråga för flera av länets små och medelstora företag i allmänhet och underleverantörer i synnerhet att de får bättre förutsättningar för att utöka sin export både andelsmässigt, men också till fler marknader.

I Norrbotten finns det många underleverantörs- och mindre och medelstora företag. För att dessa företag ska stärkas och öka sin export, behövs det mer anpassade och riktade satsningar.
Riksdagskandidaterna från Norrbotten måste ge klara besked till sina väljare; hur kommer ni att agera om ni blir invalda i riksdagen? Vilka är de nya insatserna för att underlätta för länets företagare att exportera och därmed öka sysselsättningen? Och så vidare...
Underleverantörerna skapar nya jobb och tillväxt och därför måste de politiska partierna snarast visa upp konkreta förslag och initiativ för en ökad internationell handel.

Läs mer om