Det är befängt att jämföra Tyskland med Sverige

Luleå2010-07-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Som invandrare från Tyskland med god koll på då- och nuläget i mitt före detta hemland måste jag nu fatta pennan när jag läser Peter-Jaan Kasks ledare i NSD.
P-J Kask jämför Sverige med Tyskland, syftar på likheterna i och med att bilindustrin drabbats. Visst, men att använda sig av siffrorna av ett av de befolkningstätaste länderna i Europa med en mer än ansträngd ekonomi på grund av återföreningen för 20 år sedan och finanskrisen? Det är befängt! Och inte enbart på grund av det är det orimligt att jämföra länderna.

Skolsystemet i Tyskland är mycket mer krävande och sätter otrolig press på eleverna redan de första åren. Knappt någon elev klarar sig hyfsad utan att få stödlektioner som föräldrarna (!) får bekosta. Inte idealiskt, men det kan ju vara en anledning till att elever lämnar skolan med betyg. I en jämförelse är svenska skolan i alla fall en "barnlek".
Lärlingsutbildning är naturligtvis kvar. Hur skulle annars industrin och den breda, privata småföretagssektorn kunna försörja sig med kompetent personal?
I Sverige fick lärlingsutbildningen stämpeln "odemokratisk" och man har gjort sitt bästa för att förstöra och försvåra för hantverksföretag (läs små företag). Strukturen har slagits sönder under många, många Socialdemokratiska regeringsår.

Arbetslösheten i Tyskland då? Med ett hårt och hänsynslöst system, kallat "Hartz4" som förenade A-kassan och socialbidrag under samma tak använder man järnhandsken vid den arbetslöses strupe. Detta slår ner på de absolut svagaste och bär ansvaret för en ny fattigdom i Tyskland som jämförs med 1930-talets kris.
Nej, Sverige är då långt ifrån att kunna jämföras med Tysklands siffror på grund av att jämförelseparametrarna skiljer sig milslångt ifrån varandra.
Sammanfattningsvis tycker jag att man, för att ge ärligheten äran, inte enbart kan peka på den styrande alliansen när det gäller ungdomsarbetslöshet med mera. Jag har väl inte fel i att Sverige har regerats nästintill enbart socialdemokratiskt. Knappast kan ju alliansregeringen kunnat åstadkomma allt detta på den innevarande regeringsperioden? Här ska nog andra bära hundhuvudet i större utsträckning!
Poängen med min jämförelse mellan Tyskland och Sverige var att visa på den stora förändring som skett när det gäller arbetslösheten de senaste åren.
2008 hade Sverige klart lägre total arbetslöshet än Tyskland. I dag är förhållanden det omvända.
Alliansregeringens jobbpolitik har förvandlat Sverige från bland de bästa i klassen till europeisk medelmåtta.
Peeter-Jaan Kask
µ Svar till Peter-Jaan Kask, NSD ledarsidan den 29 juni.
Läs mer om