Det är inte alltid som solen lyser

Luleå2011-08-31 04:31
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lars Andren, Svante Axelsson och Anders Lago motsätter sig regeringens "successiva utfasning av stödet för solvärme". Orsaken måste vara regeringens intresse för alternativ energi.

Andrea Rossi kommer att visa sin fusionsreaktor E-Cat i USA i oktober. Den levererar 1 MW värmeenergi till en kostnad av 3 öre per kilowattimme. Att omvandla 1 MW värme till 400 kW elektricitet kostar 9 öre per kilowattimme. Det finns planer att värma villor med en reaktor på 5-30 kW.

Eric Lerner, uppfinnaren av Focus Fusion, kommer nu i vinter att uföra icke neutronisk fusion. Fusionen mellan väte och bor blir heliumjoner och röntgenstrålning utan radioaktivitet! Om försöken faller väl ut så blir det möjligt att bygga en fusionsanläggning stor som en bensinstation.

Till en kostnad av 3 miljoner kronor får man uteffekten 5 MW och elektriciteten kostar 7 öre per kilowattimme .

Thorium Plasma Batterier gjorde sin experimentella debut 2004. Med en livslängd på tre år så kan ett thoriumbatteri i storleksordningen av en skokartong producera tillräckligt med energi för att försörja en villa.

Thorium Plasma Batterier kan försörja allt från bärbara datorer till bilar och lyxkryssare.

I år har jag underrättat samtliga partiledare om vad som är på gång i den alternativa energisektorn. Det finns sju energiuppfinningar som är i förproduktionsstadiet och mer än 28 energiuppfinningar i försök och utvecklingsstadiet.

Problemen med sol- och vindenergi är tillgängligheten. Det är inte alltid som solen lyser och vinden blåser. Biobränslen är för dyra och måste utvinnas någonstans. Även för kärnkraften är kostnaderna för dyra. Medan de ovan nämnda energiuppfinningar ständigt producerar elektricitet till en löjligt låg kostnad.

µ Svar till Lars Andren, Svante Axelsson och Anders Lago, NSD Debatt den 29 augusti.
Läs mer om